Na Eugene afgelopen zaterdag streek het Diamond League-circuit gisteren neer in het Zwitserse Lausanne. Een Jamaicaanse vrouw ging opnieuw terecht met alle aandacht lopen na de 100m. Al zorgde Shelly-Ann Fraser-Pryce voor de verrassing door Elaine Thompson-Herah voor te blijven in haar snelste chrono ooit met 10″60, goed voor de derde prestatie aller tijden. Yulimar Rojas haalde uit in het hinkstapspringen door twee keer voorbij 15m50 te vliegen. Karsten Warholm kon niet geheel overtuigen op de baanronde zonder hindernissen. Voor Armand ‘Mondo’ Duplantis werd het een frustrerende avond in het polsstokspringen. De kersverse olympische kampioen bleef steken op 5m62 en een bijhorende vierde stek. 

Noem één discipline in 2021 die telkens voor vuurwerk zorgt en je komt uit de bij de 100m voor vrouwen. Dat was gisteren niet anders op de Wanda Diamond League-meeting in het Zwitserse Lausanne. Na de waanzinnige 10″54 van Elaine Thompson-Herah afgelopen zaterdag in Eugene was het de beurt aan haar landgenote Shelly-Ann Fraser-Pryce om de piste in vuur en vlam te zetten. De 34-jarige spurtbom knalde weg van de olympische kampioene en zette met een meetingrecord van 10″60 de derde prestatie aller tijden neer. Thompson-Herah volgde vier honderdsten later als tweede. Het volledige podium was opnieuw Jamaicaans met Shericka Jackson op plaats drie in 10″92. Vier van de zeven snelste 100m-wedstrijden ooit werden in 2021 gelopen. Het algemene niveau op de kortste sprintafstand in openlucht werd nogmaals in de verf gezet, aangezien de volledige top zes onder 11 seconden bleef.

Femke Bol was oppermachtig op de 400m horden. De Europese recordhoudster en bronzen medaillewinnares in Tokio bleef Shamier Little ruim voor in een meetingrecord van 53″05. Voormalig wereldrecordhoudster Dalilah Muhammad kon niet overtuigen en werd slechts vierde in 54″50. Bol lijkt daardoor dé grote favoriete om in Zürich haar eerste eindoverwinning in de Diamond League op zak te steken. In de 3.000m leek de zege naar de Ethiopiër Berihu Aregawi te gaan, tot een imponerende Jakob Ingebrigtsen op en over de man ging in 7’33″06. De mogelijke aanval op het Europees record bleef uit na een te trage tweede kilometer. Karsten Warholm droomde stiekem van het Europees record op de vlakke 400m, maar Noor kwam met 45″51 niet in de buurt van 44″33. De zege ging naar Willbert London in een eerder trage 45″17. Mogelijk speelde de wind hen parten in Lausanne, aangezien Kenneth Bednarek en Devon Allen respectievelijk de 200m en 110m horden op hun naam schreven in 19″65 en 13″07 met te veel rugwind.

Yulimar Rojas schoot de hoofdvogel af in de kampnummers. De Venezolaanse vloog maar liefst twee keer voorbij 15m50 (het voormalige WR dat Rojas in Tokio verpulverde). Met een geldige sprong van 15m52, een verbetering van haar eigen Diamond League-record, was de olympische kampioene ruimschoots de beste. Ryan Crouser wierp vijf keer voorbij 22m40 in het kogelstoten en noteerde een beste worp van 22m81, een verbetering van het meetingrecord. Het polsstokspringen bij de mannen draaide verrassend uit, want Armand ‘Mondo’ Duplantis noteerde drie missers op 5m82. De olympische kampioen had ruimte met overschot, maar kreeg zijn sprongen te weinig onder controle. Het was pas de tweede ‘nederlaag’ voor de wereldrecordhouder in maar liefst 30 confrontaties. De strijd om de zege werd een Amerikaans onderonsje tussen Sam Kendricks en Chris Nilsen. Die laatste trok aan het langste eind door in zijn eerste poging over 5m82 te wippen. Johannes Vetter was de beste in het speerwerpen met een stevige 88m54. In het hoogspringen bij de vrouwen ging niemand over twee meter. Olympisch kampioen Mariya Lasitskene troefde youngster Yaroslava Mahuchikh af door op 1m98 één poging minder nodig te hebben.

Ruben Verheyden kwam in actie tijdens de 800m in het voorprogramma. De Europese beloftekampioen op de 1500m legde beslag op de tweede stek in 1’48″22. De 800m in het hoofdprogramma ging enigszins verrassend naar Marco Arop. De Canadees ging aan de bel op avontuur en werd net niet meer bijgehaald door olympisch kampioen Emmanuel Korir. Arop klokte af na 1’44″50.

Morgenavond staat de Diamond League in Parijs gepland, binnen exact één week is het de beurt aan de Allianz Memorial Van Damme. Daarvoor kan u hier tickets kopen.