De rust is nog nauwelijks teruggekeerd na het WK, maar de atletiektrein dendert alweer ongenadig door. Vier dagen na de laatste finale in Boedapest was het met de Weltklasse-meeting in Zürich opnieuw tijd voor de Diamond League. Met Ben Broeders, Timothy Herman en Dylan Borlée mochten drie Belgen hun opwachting maken in Zwitserland. Karsten Warholm kreeg een nederlaag aangesmeerd en Josh Kerr werd gevloerd op akelig herkenbare wijze. Nina Kennedy vloog nog een centimeter hoger dan het persoonlijk record dat haar vorige week gedeeld WK-goud opleverde.

Dylan Borlée en Ben Broeders presteerden in Zürich in lijn met wat ze eerder ook in Boedapest etaleerden. Borlée werd tijdens het voorprogramma derde in een mooi Europees veld op de 400m. Met 45”67 moest hij Havard Bentdal Ingvaldsen en Davide Re laten voorgaan. Lionel Spitz, Liemarvin Bonevacia en Ricky Petrucciani kon hij wel afhouden. Broeders wipte met de polsstok over 5m75 maar kon de lat tot drie keer toe niet laten liggen op 5m85. De overwinning ging daar weinig verrassend naar Mondo Duplantis die genoeg had aan 6m00. Timothy Herman kwam niet in de buurt bij de 80m-lijn en moest zich tevreden stellen met 76m24. Jakub Vadlejch haalde het van Neeraj Chopra en Julian Weber met een worp van 85m86.

Foto: Jeroen De Meyer

Warholm komt te laat, geen wereldrecord voor Jackson

Het eerste pistenummer van het hoofdprogramma zorgde meteen voor spektakel. Wereldkampioen Karsten Warholm nam het over de lage horden op tegen Kyron McMaster, de zilveren medaillewinnaar van Boedapest. Al bij de eerste paar horden kwam de atleet uit de Britse Maagdeneilanden opzetten en bracht hij Warholm aan het twijfelen. Wie dacht dat McMaster te voortvarend gestart was en dat de Noor alles nog zou rechtzetten in het slot kwam bedrogen uit. De moedige uitdager uit de Caraïben volhardde en Warholm geraakte hem niet meer voorbij. 47”27 en 47”30 waren hun finale chrono’s. Voor de Noor is het de eerste nederlaag van het jaar. Alison dos Santos liep op de tweede rij naar een tijd van 47”62.

De kersverse sprintkampioenen mochten in Zürich proberen voortborduren op hun goede vorm. Shericka Jackson, die in Boedapest de tweede tijd ooit liep op de 200m, kende geen enkele moeite met de tegenstand. Ze sprintte met tegenwind naar 21”82 en liet Daryll Neita afgetekend achter zich. Haar niet zo stiekeme hoop om opnieuw het wereldrecord te benaderen hoeft Jackson nog niet op te bergen. Op de Memorial Van Damme volgt namelijk nog een nieuwe kans. Sha’Carri Richardson won de 100m in 10”88 en kon zo twee Jamaicaanse dames, Natasha Morrison en Elaine Thompson-Herah, afhouden. Bij de mannen won Noah Lyles de 200m in 19″80, voor Erriyon Knighton die goed weerwerk bood en 19″87 liet noteren. Op de hoge horden was de overwinning van Danielle Williams in Boedapest nog enigszins verrassend te noemen. Vandaag toonde de Jamaicaanse echter dat haar tweede wereldtitel geen toevalstreffer was geweest. Met 12”53 bleef ze Alaysha Johnson en Keni Harrison voor.

Foto: Erik van Leeuwen

Dit keer wel een verschil tussen Kennedy en Moon, Josh Kerr maakt kennis met het Ingebrigtsen-gevoel

Aan de vooravond van het hoofdprogramma in het Letzigrund Stadium waren de polsstokvrouwen al aan de bak gekomen tijdens een indoorcompetitie in het station van Zürich. Op de startlijst blonk de voltallige top zeven van het WK, maar het waren opnieuw Nina Kennedy en Katie Moon die zich konden onderscheiden. De gezamenlijke wereldkampioenen pakten in die volgorde de eerste en de tweede plaats. Moon sprong een mooie 4m86, Kennedy deed nog een centimeter bij haar persoonlijk record van vorige week. De Australische won dankzij een beste wereldjaarprestatie van 4m91.

Waar Josh Kerr op de 1500m in Boedapest nog van het tempowerk van Jakob Ingebrigtsen kon profiteren om wereldkampioen te worden, bevond hij zich nu in de omgekeerde situatie. Kerr sloeg een gat van enkele meters en leek met vertrouwen de laatste rechte lijn in te gaan, maar dat was buiten Yared Nuguse gerekend. Op het allerlaatste moment kwam de Amerikaan Kerr nog voorbijgesneld. De klok gaf 3’30”29 aan, twee honderdsten sneller dan de Schot. Laura Muir, dit seizoen voornamelijk gefocust op de 1500m, zakte naar Zürich af voor de dubbele baanronde. Dankzij een indrukwekkende tweede ronde kwam de Britse in 1’57”71 over de streep. Voldoende voor een comfortabele overwinning.

Foto: Jeroen De Meyer

Tentoglou en steeplevrouwen herbeleven WK, Kejelcha rondt knappe solo af

De 3.000m steeple leverde een beklijvend duel en een heruitgave van het WK-podium op. De 19-jarige Faith Cherotich werd derde achter Winfred Yavi en Beatrice Chepkoech. Yavi trok aan het langste eind na een zinderende eindsprint. Met 9’03”19 ging het wel bijna tien seconden trager dan in Boedapest. Op de 5.000m nam Yomif Kejelcha het heft in handen door op meerdere ronden van het einde al solo te gaan. Zijn avontuur eindigde na 12’46”91. Zo won hij met een ruime voorsprong voor Selemon Barega, Grant Fisher en Luis Grijalva. Er was ook het debuut op deze afstand van de wereldrecordhouder op de 3.000m in zaal. Lamecha Girma moest de andere toppers echter laten gaan en haalde de finish niet.

In het hoogspringen leverde een sprong over 2m35 Mutaz Barshim de overwinning op. Hamish Kerr en Sanghyeok Woo vervolledigden het podium. Voor de Australiër ging dat gepaard met een nationaal record van 2m33. Het hink-stap-springen bij de vrouwen was dan weer een prooi voor de schijnbaar onklopbare Yulimar Rojas die drie keer voorbij 15m vloog, met 15m15 als beste prestatie. Miltiadis Tentoglou deed in het verspringen zijn Hongaarse kunstje nog eens over. Net als in Boedapest was de laatste sprong de goede en vloog hij nog richting de eerste plek. Dat deed Tentoglou door 8m20 ver te springen. Tajay Gayle, die 8m07 waard was, zag op die manier de overwinning ontsnappen.