Dag zeven van het WK in Boedapest was de avond van de titelverlengingen. Er was de 200m van de vrouwen waar Shericka Jackson snoeihard uithaalde. De Jamaicaanse raasde als een sneltrein richting een nieuwe wereldtitel in een kampioenschapsrecord van 21″41. Bij de mannen mag Noah Lyles eveneens nog twee jaar langer op de troon zitten. De wereldkampioen van 2022 pakte opnieuw het goud met 19″52. Yulimar Rojas deed nog straffer dan de derde opeenvolgende titel van Lyles. Zij voegde voor de vierde opeenvolgende keer WK-goud toe aan haar erelijst.

De 200m bij zowel de mannen als de vrouwen werd vooraf getipt als één van de topnummers van dit kampioenschap. Vooral bij de vrouwen werden de verwachtingen ingelost, met dank aan Shericka Jackson die graag nog twee jaar langer wilde proeven van de wereldtitel.

De nummer twee van de 100m-finale ging hard van start. Hetzelfde kon gezegd worden van de snelste vrouw van dit seizoen, Gabrielle Thomas. De twee spurtbommen kwamen zij aan zij de bocht uit. Meteen daarna nam Jackson alle spanning uit de wedstrijd door haar Amerikaanse rivale op enkele meters te zetten. Heel even leek het wereldrecord van 21″34 in gevaar te komen, maar Florence Griffith-Joyner blijft voorlopig toch onaantastbaar. Met een kampioenschapsrecord van 21″41, vier honderdsten sneller dan haar tijd van vorig jaar in Eugene, sluipt de nummer twee aller tijden wel alsmaar dichter. Thomas (21″81) en Sha’Carri Richardson (21″92) dikken de medaillestand van de Verenigde Staten alweer wat aan met zilver en brons.

Noah Lyles had uitgesproken vandaag het wereldrecord van Usain Bolt aan te vallen. De expressieve Amerikaan pakte eerder deze week nog de wereldtitel op de 100m en was dus zeker in goede doen. Van een wereldrecord was uiteindelijk helemaal geen sprake. Lyles kwam na de bocht wel al snel aan de leiding, maar kon niet weglopen van de rest. Met 19″52 liep hij geen slechte tijd, al had hij ons op meer verlekkert. Het levert hem wel een derde wereldtitel op de 200m op. Zijn landgenoot Erriyon Knighton liep naar zilver met 19″75. Letsile Tebogo krijgt morgen het brons rond zijn nek. Zharnel Hugues, de enige Europeaan in de finale, werd vierde.

Foto: Erik van Leeuwen

Drievoudig wereldkampioene Yulimar Rojas was deze avond de te kloppen vrouw in het hinkstapspringen. Al was er in het begin van de wedstrijd weinig reden om haar op te werpen als de topfavoriete. Met een verste poging van 14m33 kwam ze maar net de top acht binnen. In de allerlaatste poging kwam Rojas’ suprematie toch nog bovendrijven. Na de hink, de stap en de sprong eindigde ze 15m08 ver in de zandbak. Maryna Bekh-Romanchuk zag het goud zo tussen haar vingers glippen. De Oekraïense leidde lang dankzij een openingssprong van 15m00. Zij neemt wel het zilver mee naar huis. Leyanis Perez Hernandez voegt brons toe aan haar palmares met 14m96. Het verschil tussen de nummer één en drie bedraagt dus amper twaalf centimeter.

Foto: Erik van Leeuwen

In het speerwerpen trok de Japanse Haruka Kitaguchi het laken in de allerlaatste poging naar zich toe. Met 66m73 werd Flor Denis Ruiz Hurtado naar zilver verwezen. De Australische Mackenzie Little wierp zich naar brons met 63m38.

De tienkampers hebben hun eerste dag er inmiddels ook opzitten. De Duitser Leo Neugebauer leidt er met dertig punten op Pierce Lepage en 62 op olympisch kampioen Damian Warner. Vooral in het verspringen (8m00) en het kogelstoten (17m04) maakte de 23-jarige leider het verschil. Neugebauer kwam dit jaar al tot 8.836 punten en zal morgen dus zeker meedingen om de wereldtitel.