Morgen staat in het Franse Liévin de Meeting Hauts-de-France Pas de Calais gepland. De meeting, die deel uitmaakt van de World Athletics World Indoor Tour Gold, kan rekenen op een waanzinnig deelnemersveld. Marcell Jacobs, Grant Holloway, Jakob Ingebrigtsen en Yulimar Rojas zijn slechts enkele van de grote internationale sterren aan de start. Ook een handvol Belgen komt in actie met Ismael Debjani, Eliott Crestan, Noor Vidts, Michael Obasuyi en Ruben Verheyden.

Met de Meeting Hauts-de-France Pas de Calais in Liévin wordt het morgen uitkijken naar de mogelijk beste indoormeeting van het jaar. De organisatie in Noord-Frankrijk pakt zoals gewoonlijk uit met een weergaloos deelnemersveld. Op de korte sprint neemt olympisch 100m-kampioen Marcell Jacobs het op tegen de derde performer aller tijden op de 60m, Ronnie Baker. De Keniaan Ferdinand Omanyala was op het einde van het zomerseizoen goed voor 9″77 op de 100m en hoopt zich te bewijzen in zaal. Voeg hoge horden toe aan die sprintstrook van 60m en je krijgt nog meer spektakel. Wereldrecordhouder Grant Holloway komt in Liévin pas voor de tweede keer dit seizoen in actie. Holloway opende zijn indoorcampagne met 7″37 en krijgt normaal gezien twee kansen om zich te bewijzen morgen. Onze landgenoot Michael Obasuyi liep vorig jaar zijn PR op de Franse piste. Intussen scherpte de beloftevolle hordeloper zijn PR aan tot 7″63.

Toch zal Obasuyi uit zijn pijp moeten komen, wil hij kans maken op een finaleplaats. Van de 15 ingeschreven hordelopers liepen er in het verleden al 11 sneller. Op de 800m verschijnt de afscheidnemende Adam Kszczot aan de start. De Poolse specialist neemt het onder meer op tegen de Brit Elliot Giles. De Belgische inbreng komt van Eliott Crestan, die zich afgelopen weekend verzekerde van het WK indoor en vorig jaar de zege misliep in Liévin. In een snelle wedstrijd lijkt een verbetering van zijn BR van 1’46″40 tot de mogelijkheden te behoren.

Ismael Debjani – Foto: Golazo

Op de 1500m heeft Europees recordhouder én regerend olympisch kampioen, Jakob Ingebrigtsen, zijn zinnen gezet op het WR van 3’31″04. Ingebrigtsen dook vorig jaar na een machtsontplooiing onder 3’32 en moet mits beter haaswerk in staat zijn om de eerste man ooit onder 3’31 te worden in zaal. De huidige wereldrecordhouder Samuel Tefera neemt het op tegen het Noorse fenomeen. Ismael Debjani krijgt in die razendsnelle wedstrijd een uitgelezen kans om zijn twee week oud BR aan te scherpen. Naast de 1500m staat morgen ook een 2.000m én 3.000m gepland. Op die ongewone 2.000m maakt Ruben Verheyden zijn opwachting. De Europese beloftekampioen op de 1500m krijgt stevige concurrentie met de Keniaan Abel Kipsang, vierde op de 1500m op de Spelen in Tokio, de Fransman Jimmy Gressier en onze noorderbuur Mike Foppen.

Op de 3.000m wordt door twee heren jacht gemaakt op het WR van Daniel Komen (7’24″90). Getnet Wale kwam vorig jaar acht honderdsten tekort om dat record op zijn naam te zetten. Hij krijgt het gezelschap van Selemon Barega. De Spanjaard Mohamed Katir zag de afgelopen weken zijn landgenoot Adel Mechaal furore maken op de weg, het veld én op de piste. Katir heeft zijn zinnen gezet op het ER van Mechaal (7’30″82) in zijn eerste pistewedstrijd van het jaar. Bij de vrouwen wordt het vooral uitkijken naar Gudaf Tsegay op de mijl. Vorig jaar stormde de Ethiopische naar een WR op de 1500m. Morgen opent ze de jacht op het WR van Genzebe Dibaba (4’13″31). Alle wedstrijden langer dan 800m kunnen morgen bovendien rekenen op de revolutionaire Wavelight-technologie, die voor het eerst tijdens een grote indoorwedstrijd zal gebruikt worden.

Yulimar Rojas – Foto: FMA

Wereldrecordhoudster in het hinkstapspringen, Yulimar Rojas, gaf al eerder aan dat ze in 2022 ook het verspringen voor haar rekening wil nemen. De Venezolaanse springveer voegt morgen het woord bij de daad, aangezien ze het opneemt tegen de wereldtop in het verspringen. Meerkampster Noor Vidts komt voor het eerst dit seizoen in actie. De vierde van de Olympische Spelen op de zevenkamp zal wel haar beste beentje moeten voorzetten om drie extra pogingen te krijgen, aangezien het merendeel van de concurrentes beschikt over een PR boven 6m70. Bij gebrek aan Mondo Duplantis in het polsstokspringen bij de mannen krijgen de vrouwen een hoofdrol. Olympisch kampioene Katie Nageotte kijkt recht in de ogen van Anzhelika Sidorova, die vorig jaar tijdens de finale van de Diamond League over vijf meter wipte.

U kan de, overigens uitverkochte, meeting in Liévin live volgen via het YouTube-kanaal van World Athletics.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1493903182543659011