Dat Armand ‘Mondo’ Duplantis een heus fenomeen is, weet u al langer dan vandaag. De Zweed onderstreepte dat nogmaals voor eigen publiek in Karlstad. In helse omstandigheden wipte Duplantis voor de zesde keer in 2021 over de magische grens van zes meter. Ben Broeders kon zichzelf geen laat verjaardagscadeau schenken op Zweedse bodem. De Belgische recordhouder ging drie keer in de fout op zijn aanvangshoogte van 5m30.

Armand ‘Mondo’ Duplantis wordt op 10 november nog altijd maar 22 en toch lijkt het alsof de Zweedse superster al jaren meedraait op het hoogste niveau. Duplantis kwam op dinsdagavond in actie op eigen bodem in Karlstad. Ook de Belgische recordhouder Ben Broeders was van de partij. Broeders, die afgelopen weekend vertrouwen tankte met een seizoensbeste van 5m70 in Zweibrücken, kon de goede lijn helaas niet doortrekken. Al was dat niet onlogisch.

De polsstokspringers werden namelijk tijdens hun opwarming al getrakteerd op een stevige regenbui met bijhorende windstoten. Verre van ideaal weer dus om bijna zes meter in de lucht te gaan hangen. Bovendien moesten de atleten doorweekt aan hun competitie beginnen bij gebrek aan schuilmogelijkheden. Broeders, die gisteren 26 kaarsjes uitblies, kreeg eerder dit jaar al af te rekenen met gelijkaardige omstandigheden op de Diamond League in Gateshead. Daar lukte het voor onze landgenoot om over zijn aanvangshoogte van 5m30 te wippen. In Karlstad bleek dat echter niet tot de mogelijkheden te behoren, waardoor Broeders op het BK van komende zondag en de meeting in Luik van volgende woensdag op revanche uit is.

Broeders zag zijn maatje Duplantis een zeldzame fout maken op 5m50, maar vervolgens liet het Zweedse wonderkind nog maar eens zien over wat voor een onwaarschijnlijk talent hij beschikt. Na een gelukte sprong op 5m70 ging de lat meteen naar zes meter, een haast onmogelijke opgave in zo’n ongunstige omstandigheden. In de eerste poging toonde Duplantis zijn menselijke kant door de lat aan te tikken. Daarna klaarde hij wél de klus, ondanks dat hij de lat opnieuw een tikje verkocht. Voor de nog altijd maar 21-jarige Zweed is het zijn 19de competitie waarin hij over de magische grens van zes meter springt. “Dit waren veruit de ergste omstandigheden waarin ik ooit al zo hoog ging. Ik voel me mentaal beresterk op de aanloop en dat heeft me vandaag geholpen. Binnenkort komt er iets heel speciaal aan”, vertelde Duplantis na afloop aan de organisatie. Daniel Stahl schreef voor eigen volk het discuswerpen op zijn naam met een beste worp van 67m64.

https://www.instagram.com/p/CQblsP4ouqw/