Thomas Van der Plaetsen heeft zich in het Oostenrijkse Götzis verzekerd van een rechtstreeks ticket naar zijn twee Olympische Spelen. Van der Plaetsen beschikte in Oostenrijk over een stel wonderbenen en leek zelfs even op koers te liggen om het BR van Hans Van Alphen aan te vallen. De atleet van DEIN benaderde dat BR tot op minder dan 100 punten en scherpte met 8.430 zijn eigen PR aan met net geen 100 punten. Van der Plaetsen mocht ook plaatsnemen op het podium na de Canadees Damian Warner, die op een zucht van 9.000 punten strandde en diens landgenoot Pierce Lepage.

Thomas Van der Plaetsen hoeft zich geen zorgen meer te maken over zijn positie op de wereldranking. Onze landgenoot plaatste zich namelijk in Götzis voor de Olympische Spelen van Tokio. “De eerste dag was zeer degelijk met een goeie opener op de 100m, gevolgd door een PR in het verspringen. Het kogelstoten had ik graag wat beter gezien, maar het was zeker geen ramp. In het hoogspringen ging ik voor het eerst sinds mijn knieblessure echt voluit, dus ook daar kon in moeilijk klagen. Tijdens de 400m kreeg ik krampen, wat jammer was, maar ik kon de schade beperken”.

“Het plan vooraf was om na de eerste dag te evalueren of ik kans maakte op de olympische limiet. Dat was het geval én mits een goede start van de tweede dag zou dat goed moeten komen. Het begon eigenlijk onmiddellijk zéér goed met die horden. In het discuswerpen bleef ik net onder de verwachtingen. Gelukkig kon ik in het polsstokspringen voldoende punten sprokkelen, ondanks de gevaarlijke zijwind. Met de speer hoopte ik stiekem op beter, maar een worp van om en bij de 60 meter is zeker niet onaardig. Tijdens de 1500m liet ik wat seconden liggen door ingesloten te zitten, waarna het tempo volledig stil viel.”

“Ik mag echter meer dan tevreden terugblikken op de tweedaagse, zeker omdat ik op fysiek vlak zeer goed zit. Op dit moment durf ik stellen dat ik op zowat 95% van mijn kunnen presteerde. Hier en daar laat ik in de technische disciplines wat punten liggen, maar daar miste ik duidelijk nog ritme. Kan ik met hetzelfde vormpeil, wat meer ritme en nog iets meer competitiedruk in Tokio in actie komen, dan zit er iets mooi in. Ik ben ook opgelucht dat ik me niet meer moet opjagen in de soep die de ranking is. Indien de limiet er echt niet in zat na de eerste dag, dan had ik waarschijnlijk voor een andere meerkamp in juni geopteerd om zeker te zijn. Gelukkig is dat niet langer nodig.”

“Het was ook fijn om samen met Niels (Pittomvils; red.) in een goede flow te zitten. Dat heeft ons allebei geholpen en ik ben énorm tevreden dat hij opnieuw zo’n score neerzet. Ik denk dat het ook bij hem van 2016 geleden is dat hij zijn PR op de tienkamp verbetert. Langs de andere kant vind ik het zuur dat hij door de huidige kwalificatiemethode waarschijnlijk de Spelen zal missen. Gezien zijn huidige vorm hoort hij daar te staan. Damian Warner heeft ons het afgelopen weekend verwend. Iedereen stond ernaar te kijken hoe fenomenaal hij presteerde. Die 100m was al gek, maar die 8m28 in de verspringbak was onwaarschijnlijk. Het is zonde dat hij net die 9.000 punten mist, maar ik vind dat hij wel thuishoort in het rijtje van beste tienkampers ooit gezien zijn palmares en vele medailles op grote kampioenschappen”, besloot Van der Plaetsen.