De Amerikaanse atlete Desiree Linden heeft in Oregon een straffe prestatie neergezet. Linden dook als eerste vrouw ooit onder drie uur op 50 kilometer op de weg. De winnares van de Boston Marathon in 2018 deed met 2u59:54 ruim beter dan de voormalige beste prestatie aller tijden van de Britse Alyson Dixon. Vorig jaar kon Linden zich op de Amerikaanse trials niet verzekeren van een ticket naar de Olympische Spelen op de marathon. 

Desiree Linden is op Amerikaanse bodem gekend als een straffe atlete op de marathon. Dat bewees Linden, die komende zomer haar 38ste verjaardag viert, in het verleden al met winst op de Boston Marathon in 2018. Vorig jaar greep Linden net naast een olympisch ticket op de Amerikaanse marathontrials. Daardoor gooit ze het voorlopig over een andere boeg. In de staat Oregon verscheen ze namelijk aan de start van een eerder ongewone 50 kilometer. Daarin wilde Linden brandhout maken van de beste prestatie aller tijden van de Britse Alyson Dixon, die in 2019 goed was voor 3u07:20.

Na een halve marathon in 1u15:47 leek ze alvast goed op weg om ruim onder die chrono te duiken. Haar doorkomst op de marathon bedroeg 2u31:12, waardoor de beste prestatie aller tijden binnen leek. Linden hield stand in de slotfase en dook zelfs onder drie uur met een chrono van 2u59:54, goed voor een gemiddelde snelheid van 3’35 per kilometer. Ze mag zich dan ook de eerste vrouw noemen die onder die grens van drie uur duikt op de 50 kilometer op de weg. Die afstand komt niet in aanmerking voor wereldrecords. De snelste 50 kilometer ooit bij de mannen werd neergezet in oktober door CJ Albertson. De Amerikaan was toen na 125 rondjes op een piste goed voor een tijd van 2u42:30.