Sha’Carri Richardson heeft in Miramar, Florida bewezen dat ze tot de absolute wereldtop behoort op de 100m. De Amerikaanse sprintster snelde op de Miramar Invite naar een razendsnelle 10″72. Daardoor mag de voormalige NCAA-sensatie zich nu de zesde performer aller tijden noemen. Uiteraard is haar chrono goed voor de beste wereldjaarprestatie. Ook Shamier Little, Kenny Selmon en Tajay Gayle waren goed voor beste wereldjaarprestaties in Florida. Vrijdag al slingerde DeAnna Price haar hamer naar een nieuw Amerikaans record. 

Een nieuwe koningin op de korte sprint dient zich aan. De 21-jarige Sha’Carri Richardson bewees op de Miramar Invite in Miramar, Florida dat ze komende zomer ongetwijfeld zal meestrijden voor olympisch eremetaal. Richardson stoomde in de finale van de 100m naar 10″72. Daardoor mag ze zich vanaf vandaag de zesde performer aller tijden noemen. Van de huidige lichting sprintsters gingen alleen Shelly-Ann Fraser-Pryce en Elaine Thompson-Herah sneller met 10″70. In 2019 Richardson al de NCAA-finale in openlucht in een razendsnelle 10″75. “Ik denk niet dat mensen klaar zijn voor wat ik komende zomer ga laten zien”, klonk het na afloop in een interview met voormalig topsprinter Ato Boldon. Bij de mannen ging de zege naar Kyree King in 9″97, op één honderdste gevolgd door de 39-jarige Justin Gatlin.

Beste wereldjaarprestaties op de hoge horden bleken onmogelijk door de stevige meewind die op dat moment blies. Wereldrecordhoudster Kendra Harrison snelde naar een stevige 12″38. Wereldkampioen en wereldrecordhouder in zaal Grant Holloway noteerde 13″04, ondanks het feit dat de Amerikaan momenteel een zwaar trainingsblok afwerkt. Ook Kenny Bednarek zag een sterke prestatie in het water vallen door stevige meewind. De sprinter liep naar 19″65, maar kreeg zomaar even de steun van 4m/s. Bij de vrouwen haalde Jenna Prandini het onder meer van olympisch kampioene Elaine Thompson-Herah in 22″29, al blies ook hier de wind te veel in het voordeel.

Grant Holloway – Foto: Erik Van Leeuwen

Op de baanronde met en zonder hindernissen heeft de windmeter geen belang. Shamier Little toonde op de vlakke 400m dat ze klaar is om de strijd aan te gaan met Sydney McLaughlinDalilah Muhammad en Femke Bol op de lage horden. Little bleef Quanera Haynes met één honderdste voor in een beste wereldjaarprestatie van 49″91. De specialiste van de lage horden is pas de tweede vrouw ooit die zowel onder 50 seconden duikt op de vlakke 400m en onder 53 se Kenny Selmon liep op de lage horden bij de mannen naar de snelste chrono wereldwijd met 48″81. De Jamaicaanse wereldkampioen in het verspringen, Tajay Gayle, vloog 8m27 ver en is daarmee ook de beste performer van het moment. Onze landgenoot Peter Callahan werd in een weinig hoogstaande 1500m derde in 3’46″67. Vrijdag was de wereldkampioene in het hamerslingeren, DeAnna Price, al goed voor de beste worp ooit zo vroeg op het seizoen. Price scherpte met 78m60 op de Tom Botts Invitiation in Columbia, Missouri haar eigen Amerikaans record aan en mag zich nu ook de derde performer aller tijden met de hamer noemen. Brooke Andersen was duidelijk geïnspireerd door haar landgenote. Andersen wierp één dag later dan Price, maar benaderde wel meteen het nieuwe Amerikaanse record door 78m18 te noteren. Daardoor schuift ze op naar de vijfde plaats op de ranking aller tijden.

Sacoor blijft op zoek naar goede benen

Jonathan Sacoor zoekt intussen naar zijn snelle benen. De wereldkampioen bij de junioren mocht vrijdag aantreden op zijn thuispiste in Knoxville, Tennessee. Dat thuisvoordeel leverde uiteindelijk weinig op, want de Belgian Tornado moest vrede nemen met een eerder matige 47″45. Eind maart noteerde hij met 47″75 zijn traagste opener sinds hij zijn neus aan het venster stak bij de junioren in 2017.