Nederland heeft vanochtend de olympische marathonselectie gemaakt met het oog op de komende Olympische Spelen. Op die manier komt er een einde aan de maandenlange soap rond wie al dan niet afgevaardigd zou worden bij de mannen, aangezien maar liefst zes heren voldeden aan de olympische limiet. Ondanks de kans om een kandidatuur aan de hand van een powerpointpresentatie voor te stellen, opteert Nederland gewoonweg voor de drie snelste perfomers de afgelopen jaren. Abdi Nageeye, Khalid Choukoud en Bart van Nunen verschijnen daardoor in Sapporo aan de start van de olympische marathon. Michel Butter, Björn Koreman en Frank Futselaar vallen uit de boot. 

Het selectieproces van de Nederlandse marathonmannen met het oog op de Olympische Spelen van komende zomer is afgelopen. Het proces deed de afgelopen maanden al héél wat stof opwaaien. Bij onze noorderburen doken namelijk maar liefst zes atleten onder de vereiste 2u11:30 om mee te dingen naar een olympisch ticket. Dat volstond echter niet in Nederland, aangezien alleen de snelste performer binnen de kwalificatietermijn ook effectief zeker was van zijn ticket naar Tokio. Abdi Nageeye snelde op de Rotterdam Marathon van 2019 naar een Nederlands record van 2u06:17 en werd nooit bedreigd. Er waren echter nog twee plaatsjes te verdelen, maar daarvoor kwamen maar liefst vijf atleten in aanmerking. Khalid Choukoud en Bart van Nunen waren met respectievelijk 2u09:55 en 2u10:16 de snelste atleten na Nageeye.

Michel Butter noteerde tijdens zijn comeback op de ‘NN Mission Marathon’, waar onze landgenoten Dieter Kersten en Mieke Gorissen zich verzekerden van Tokio, een chrono van 2u10:30. Björn Koreman en Frank Futselaar waren tot slot goed voor respectievelijk 2u11:07 en 2u11:30. Het straffe aan het hele verhaal tot vandaag: geen van de vijf bovenstaande heren was kansloos met het oog op Tokio, iets wat in ons land behoorlijk ondenkbaar lijkt. De resterende kandidaten kregen namelijk de kans om hun traject naar Tokio te presenteren bij de selectiecommissie aan de hand van een powerpointpresentatie. Het zorgde voor de nodige hilariteit, maar bij het vijftal bleek het bittere ernst. Vandaag blijkt echter dat de selectiecommissie geen reden zag om af te wijken van de klassieke manier om de snelste drie atleten af te vaardigen.

“De twee overige startplaatsen zijn aanwijsplaatsen. In de zorgvuldige afweging van factoren zoals de omstandigheden waaronder de prestatie is geleverd en de prestatieontwikkeling van de atleten, is geen aanleiding gevonden om af te wijken van de volgorde op de seizoensranglijst. Daarmee zijn de startplekken toegewezen aan Khalid Choukoud en Bart van Nunen. Michel Butter is aangewezen als reserve voor het geval een van de atleten niet kan starten in Sapporo”, aldus de Atletiekunie. Voor Butter is die beslissing zo mogelijk nog extra zuur, aangezien hij in 2016 uiteindelijk acht seconden tekort kwam om naar Rio afgevaardigd te worden. Anno 2021 gaat het om 14 seconden, weliswaar tegenover een landgenoot en niet ten opzichte van de in 2016 bijzonder strenge Nederlandse kwalificatienorm. Bij de vrouwen was er geen discussie mogelijk, aangezien er net zoals bij ons in België twee atletes zich van de Spelen verzekerden met Andrea Deelstra en Jill Holterman.

Nageeye en Holterman verschijnen in principe volgende week in Gent aan de start van de halve marathon die de laatste test moet vormen voor Bashir Abdi met het oog op de olympische marathon in Sapporo.