In de Turkse stad Istanboel stond vanochtend een bijzonder stevig deelnemersveld op de halve marathon aan de start. Bij de mannen moest en zou het een duel worden tussen de huidige wereldrecordhouder Kibiwott Kandie en de  voormalige wereldrecordhouder Geoffrey Kamworor. Kandie zou zich de sterkste tonen in een voor zijn doen doodgewone 59’33, maar het was de wedstrijd bij de vrouwen die tot de verbeelding sprak. De wereldkampioene op de marathon, Ruth Chepngetich, snelde namelijk naar een nieuw wereldrecord van 1u04:01. Hellen Obiri mag zich de snelste debutante ooit noemen met een chrono van 1u04:50

De halve marathon van Istanboel moest op papier vuurwerk opleveren met zo’n grote hoeveelheid sterren aan de start. Bij de mannen stond alles in het teken van het duel tussen Kibiwott Kandie, de Keniaan die in december naar 57’32 stoomde in Valencia en Geoffrey Kamworor, de voormalige wereldrecordhouder die in juni vorig jaar nog verzeild geraakte in een ongeval. Een aanval op het WR van Kandie bleek al in de beginfase onmogelijk, aangezien de topfavorieten besloten om de hazen niet te volgen. Bovendien hadden de heren niet gerekend op de stevige regenval in de Turkse stad. Het zou dus vooral een strijd om de zege worden en daarin toonde Kandie zich duidelijke de betere van de twee.

Kibiwott Kandie (uiterst rechts) – Foto: Quinten Lafort

De Keniaan maakte het verschil in de slotkilometers en finishte uiteindelijk in 59’35, zijn traagste tijd ooit, op een handvol seconden gevolgd door Kamworor. Hun landgenoot Kipkorir Roncer vervolledigde het podium met 59’46. Bij de vrouwen ging het wél hard en dat bleek ook toen héél wat grote namen vroeg in de race de rol moesten lossen onder impuls van een mannelijke haas. Ruth Chepngetich, de Keniaanse wereldkampioene op de marathon, was goed op weg om het WR te verpulveren. De 26-jarige atlete klokte na tien kilometer een tussentijd van 30’21 en bleef vervolgens doorstomen. Aan de finish klokte ze af na 1u04:02, net geen halve minuut sneller dan het WR van Ababel Yeshaneh. Ook de nummers twee en drie ontgoochelden niet. Yalemzerf Yehualaw scherpte haar PR aan, maar met 1u04:40 daalt ze naar de derde stek op de ranking aller tijden. Hellen Obiri vervolledigde het podium in 1u04:51. Dat maakt van de Keniaanse de snelste debutante aller tijden.

Potter duikt onder WR, maar kans op officieel record is onbestaand

De Britse triatlete Elizabeth Potter zorgde gisteren op eigen bodem voor een stunt door tijdens de ‘Podium 5k road race onder het WR van Beatrice Chepkoech te duiken op vijf kilometer op de weg. Potter snelde naar 14’41, twee seconden onder het WR. Toch moet de atlete niet hopen dat haar WR erkend zal worden. Dat deelden de organisatoren namelijk na afloop mee bij gebrek aan dopingcontrole en het feit dat er aan bepaalde vergunningen niet werd voldaan.