Ruth Chepngetich heeft voor de tweede keer op rij de Chicago Marathon op haar naam geschreven. De 28-jarige atlete deed dat in een razendsnelle tijd van 2u14:18, amper 14 seconden boven het wereldrecord van Brigid Kosgei. Chepngetich mag zichzelf zo de tweede snelste vrouw ooit op de marathon noemen.

In 2019 was het Brigid Kosgei met een wereldrecord in Chicago, dit jaar was er ei zo na Ruth Chepngetich. Chepngetich verscheen als titelverdedigster aan de start van de marathon van Chicago en was ook nu met een stevig doel afgezakt naar de Amerikaanse metropool.

De wereldkampioene van 2019 begon snedig aan haar 42.195 kilometer. Ze opende de debatten met een splittijd van 15’11 over de eerste vijf kilometer. Na tien kilometer lag Chepngetich op schema om onder de 2u10 te finishen. Halfweg had de Keniaanse atlete een klein beetje gas teruggenomen, maar de bonus op de recordtijd van Kosgei bedroeg nog steeds één minuut. De concurrentie in Chicago hinkte toen al vier minuten achterop.

Tot en met kilometer 35 lag het wereldrecord binnen handbereik, maar in de laatste zeven kilometer kreeg Chepngetich het knap lastig. In de laatste twee kilometer verdapperde Chepngetich nog. De klok tikte echter genadeloos verder. Chepngetich strandde met 2u14:18 uiteindelijk op amper veertien seconden van het wereldrecord. Ze was wel gevoelig sneller dan de 2u15:25 van Paula Radcliffe en rukt zo op naar de tweede plaats aller tijden.

Emily Sisson werd beloond voor het vele kopwerk in de achtervolgende groep en finishte na 2u18:29 als tweede. Ze pitst daarmee 43 seconden af van het Amerikaanse record. Vivian Kiplagat werd derde in 2u20:52.

Benson Kipruto zorgt voor dubbel voor Kenia 

Ook bij de mannen was het Kenia boven, al kende de race een heel ander wedstrijdverloop dan bij de vrouwen. Na 30 kilometer bestond de kopgroep nog steeds uit acht atleten. Vijf kilometer later was de groep al herleid tot een kwartet, bestaande uit Benson KiprutoBernard KoechSeifu Tura en John Korir.

Het was Kipruto die voorin het initiatief nam. Hij jaagde het tempo de hoogte in en de concurrentie loste één voor één. De 31-jarige atleet mocht met 2u04:24 uiteindelijk de bloemen in ontvangst nemen. Tura volgde op 25 seconden en legde beslag op de tweede plaats. Korir werd knap derde in 2u05:01. Hij verpulverde daarmee zijn eigen record met maar liefst vier minuten.