Geoffrey Kamworor heeft op impressionante wijze het WR op de halve marathon verpulverd. In Kopenhagen snelde de Keniaan naar een onwaarschijnlijke 58’01, goed voor een gemiddelde van 2’45 per kilometer. Daarmee doet hij duidelijk beter dan zijn landgenoot Abraham Kiptum, die vorig jaar 58″18 noteerde in Valencia. Kamworor is de drievoudige wereldkampioen op de halve marathon.

Geoffrey Kamworor had vooraf al zijn zinnen gezet op een recordtijd in de Deense hoofdstad. De 26-jarige Keniaan was in het verleden goed voor 58’54, maar mikte nu volop op een lage 58’er. Dankzij een ongelooflijke splittijd van 13’31 tussen kilometer 10 en 15 leek een duik onder 58 minuten zelfs tot de mogelijkheden van de Keniaan te behoren. In de laatste vijf kilometer moest de atleet een beetje gas terugnemen, mede door de stevige wind in Kopenhagen.

In de slotkilometer schakelde hij opnieuw een versnelling hoger om net boven 58 minuten te finishen. Volgende maand zal Kamworor zijn maatje Eliud Kipchoge bijstaan als haas tijdens de Ineos 1:59 Challenge.