Op de halve marathon van Valencia is de volledige top vier onder de 58-minutengrens gedoken, een prestatie waar slechts vier mannen ooit eerder in slaagden. Voor winnaar Kibiwott Kandie was 57’40” zelfs geen persoonlijk record, want hij was in 2020 nog acht seconden sneller op hetzelfde parcours. Yomif Kejelcha en Hagos Gebrhiwet kroonden zich met 57’41” tot de derde en de vierde snelste man uit de geschiedenis. Selemon Barega verovert plaats zes in die lijst. Dorian Boulvin en Lahsene Bouchikhi eindigden dicht bij elkaar in de buurt en finishten allebei in een persoonlijke recordtijd.

Dat de straten van Valencia verduiveld snel zijn, is nog maar eens bewezen. Anderhalve maand voor de marathon stond dit weekend de halve afstand op het programma. Kibiwott Kandie won de wedstrijd al twee keer eerder en zakte af als één van de topfavorieten. In 2020 was zijn 57’32” een verbetering van het wereldrecord, al ging Jacob Kiplimo intussen een seconde sneller. De tegenstand was echter niet min met onder meer wereldkampioen Sebastian Sawe aan de start. Ook de nummers één en twee van het WK 5km op de weg, Hagos Gebrhiwet en Yomif Kejelcha, verschenen op het appel. Net als olympisch 10.000m-kampioen Selemon Barega.

De tenoren stoven weg aan een moordend tempo. Na 10 kilometer kwamen Kandie, Gebrhiwet, Kejelcha en Barega op wereldrecordschema door in 27’15”. Dat staat op 57’31” en behoort toe aan Jacob Kiplimo. Barega moest in het laatste kwart de rol lossen, maar de drie anderen gaven elkaar geen duimbreed toe. Na een ziedende eindsprint was het uiteindelijk Kandie die zijn derde overwinning in Valencia op zak mocht steken, gevolgd door het Ethiopische duo Gebrhiwet-Kejelcha. Respectievelijk finishten zij in 57’40” en twee keer 57″41. Kandie bleef dus acht seconden boven zijn PR en negen seconden boven het wereldrecord. Gebrhiwet en Kejelcha nestelen zich op een gedeelde derde plaats in de all time ranking. Barega moest op de streep niet al te veel toegeven en wordt de zesde man ooit op de halve marathon. Twee Belgen ook in de elitewedstrijd bij de mannen: Dorian Boulvin en Lahsene Bouchikhi liepen allebei een knappe race en verbeterden hun persoonlijke topchrono’s met ruime marges. Boulvin kwam van 63’07 en werd in Valencia 24ste door in 62’08” te finishen. Zo is hij nu de negende Belg ooit op deze afstand. Bouchikhi nam zelfs een hap van meer dan twee minuten en twintig seconden uit zijn PR. Hij eindigde op de 28ste plaats in een tijd van 62’28”.

Bij de vrouwen moesten ze niet veel onderdoen voor wat Kandie en co. lieten zien. Margaret Chelimo en Irine Cheptai vochten een beklijvend Keniaans duel uit dat pas in de slotkilometer in een beslissende plooi gelegd werd. Chelimo, die op het WK in Riga zilver pakte, triomfeerde in 64’46”. Ze hield daarmee zeven seconden over op Cheptai en het brengt haar op een gedeelde negende plaats in de aller tijdenranglijst. Cheptai is daar nu dertiende. Gotytom Gebreslase pakte op de afgelopen twee WK’s goud en zilver op de marathon, maar moest zich in Valencia tevreden stellen met de vierde plaats en 66’12”. Ook het thuispubliek werd verwend, want nadat Carlos Mayo bij de mannen met 59’39” al een Spaans record had neergezet, deed Laura Luengo hetzelfde door 69’41” te klokken. Voor de schoenenliefhebbers: Zowel bij de mannen als bij de vrouwen liepen de winnaars op een paar Adidas-schoenen, maar niet de revolutionaire Adizero Adios Pro Evo 1 waarmee Tigist Assefa het wereldrecord op de marathon veroverde. Wel de meer ingeburgerde Adizero Adios Pro 3.