Joshua Cheptegei en Hellen Obiri hebben zich in het Deense Aarhus tot de nieuwe wereldkampioenen in het veldlopen gekroond. Op het buitengewoon zware parcours op en rond het landmark Moesgaard Museum was de Oost-Afrikaanse dominantie opnieuw indrukwekkend.

Geen drie op een rij voor Kamworor

Geoffrey Kamworor ging bij de senioren mannen op zoek naar zijn derde opeenvolgende wereldtitel in het veld. De 26-jarige Keniaan maakte tot en met de laatste ronde deel uit van het leiderstrio, met ook de twee Oegandese favorieten Joshua Cheptegei en Jacob Kiplimo voorin. Cheptegei, die twee jaar geleden in Kampala nog al strompelend over de finish kwam, deelde zijn race perfect in. De 22-jarige atleet plaatste met nog een goede kilometer te gaan zijn ultieme versnelling, waardoor Kamworor en zijn landgenoot Kiplimo definitief moesten lossen.

Cheptegei werd zo de eerste Oegandese wereldkampioen bij de senioren ooit. Kiplimo, die in Kamala in 2017 nog bij de junioren won én in theorie opnieuw in die categorie mocht uitkomen, stoomde naar het zilver. Kamworor moest vrede nemen met het brons. Aron Kifle en Selemon Barega vervolledigden de top vijf. Oeganda won overigens ook het teamklassement voor het eerste in de geschiedenis van het WK veldlopen, dankzij maar liefst vijf van hun zes lopers in de top 12. Het was sinds 1980 geleden dat Kenia of Ethiopië het niet haalde als team, toen was het Engelse team collectief het sterkst. De eerste Europeaan werd de Zweed Robel Fsiha op een 17de plaats, gevolgd door de Spanjaard Ouassim Oumaiz op de 20ste plaats. Oumaiz, die vandaag toepasselijk 20 jaar oud werd, liep op het EK veldlopen bij de junioren naar de tweede stek na Jakob Ingebrigtsen.

“Dit is ronduit geweldig. Ik had zeker wat goed te maken na het fiasco in mijn thuisland twee jaar geleden. Het betekent enorm veel om hier als eerste Oegandees ooit te winnen, zeker gezien het feit dat we als team ook winnen. Het parcours was uitdagend, maar geniaal. Hier heb ik me in mijn thuisbasis op kunnen voorbereiden”, vertelde Cheptegei aan de IAAF.

Obiri zorgt voor unieke triple

Bij de vrouwen liet topfavoriete Hellen Obiri niets aan het toeval over. De wereldkampioene op de 5.000m en 3.000m in zaal, mag zich vanaf vandaag ook de de wereldkampioene in het veld noemen. Daardoor is de 29-jarige Keniaanse de eerste vrouw ooit die zowel indoor, outdoor als in het veld de beste van de wereld is. Obiri liep van start tot finish aan de leiding en rekende in de slotronde af met het Ethiopische duo Dera Dida en Letesenbet Gidey. Beatrice Chepkoech, de wereldrecordhoudster op de 3.000m steeple sinds afgelopen zomer, ging voortvarend van start en werd pas zevende. Mede daardoor haalde Ethiopië het van Kenia als team.

De Deense Anna Emilie Moller zorgde voor eigen publiek voor één van de stunts van de dag door naar de 15de plaats te snellen op anderhalve minuut van Obiri. Moller is de regerende Europese kampioene bij de beloften in het veld én op de 3.000m steeple. De Ierse Fionnuala McCormack werd de tweede Europese atlete op de 18de plaats. McCormack, die vroeger in ons land vaak actief was tijdens de CrossCup onder de achternaam Britton, beviel zes maanden geleden van haar tweede kindje. Van een straffe stoot gesproken dus. Haar volgende wedstrijd is de Boston Marathon op 15 april.

Ingebrigtsen kan Oost-Afrikaanse hegemonie niet doorbreken 

Jakob Ingebrigtsen ging in Aarhus op zoek naar een plaatsje in de geschiedenisboeken, maar zelfs het Noorse supertalent kon niet optornen tegen het Oost-Afrikaanse geweld bij de junioren. Ingebrigtsen had tot en met de laatste ronde zicht op een plaats bij de beste acht, maar in die slotronde moest de 18-jarige dubbele Europese kampioen toch gas terugnemen, waardoor hij als 12de zou finishen op 47 seconden van de de winnaar Milekesa Mengesha uit Ethiopië. Zijn landgenoot Tadese Worku legde beslag op het zilver, de Oegandees Oscar Chelimo vervolledigde het podium. De uitgesproken favoriet vooraf, de Keniaan Leonard Bett, viel net naast het podium. Ook hier was Ethiopië als team sterker dan de Kenianen.

Chebet haalt het na ongeziene thriller

Dat vijf atletes na meer dan zes kilometer in het veld door amper vijf seconden worden gescheiden, is alvast straf, laat staan dat het volledige podium in dezelfde seconde finisht. Toch gebeurde het bij de junioren vrouwen waarin Beatrice Chebet, Alemitu Tariku en Tsigie Gebreselama samen over de streep kwamen. Chebet leek aanvankelijk de winnares, tot de officials haar plots naar het brons verwezen. Het eindverdict bracht de Keniaanse opnieuw op één. Gelukkig konden de nummers twee en drie hun medailles relativeren, aangezien Ethiopië wederom de beste was als team. De Europese juniorenkampioene in het veld, de Italiaanse Nadia Battocletti, finishte als 23ste.

Ethiopië verrast Keniaanse sterrenteam

Tijdens de Mixed Relay werd nogmaals aangetoond dat je niet altijd de grootste namen in je team moet hebben om in het slot te zegevieren. Zo bewees het Ethiopische team al in het begin van de race, aangezien de nobele onbekende Kebede Endale zowel Consesius Kipruto als Soufiane El Bakkali te snel af was. Om u een idee geven: Kipruto en El Bakkali zijn de nummers één en twee van het WK op de 3.000m steeple. Die tendens zette zich doorheen de race door, want ook Elijah Manangoi, de huidige wereldkampioen op de 1500m, moest net voor de laatste aflossing zijn Ethiopische concurrent Teddese Lemi laten voorgaan. Het team van de Verenigde Staten kwam aanvankelijk in de buurt van het kopduo, maar zou later door het Marokkaanse team gegrepen worden. De Marokkanen, die oorspronkelijk zelfs nog de Kenianen voorbleven, werden achteraf uit de uitslag geschrapt omdat ze een ongeldige wissel afleverden. Fantu Worku maakte het voor Ethiopië in grootse stijl af, door maar liefst 40 seconden voor de Kenianen te blijven. Spanje legde beslag op de zevende plaats als eerste Europees team.

De volledige resultaten van het WK veldlopen kan u hier terugvinden.