De halve marathon van Valencia heeft allerminst teleurgesteld. Vier heren gingen sneller dan ooit. De Keniaan Kibiwott Kandie verpulverde aan de finish het WR van zijn landgenoot Geoffrey Kamworor met maar liefst 29 seconden. Kandie klokte af na een hallucinante 57’32, op vijf seconden gevolgd door wereldkampioen Jacob Kiplimo. Rhonex Kipruto finishte op de derde plaats en mag zich met de eerste man ooit noemen die bij zijn debuut onder 58 minuten duikt. Tot vandaag dook niemand onder de grens van 58 minuten. Debutante Genzebe Dibaba haalde het bij de vrouwen in 1u05:18.

Het voorspelde duel tussen Jacob Kiplimo en Kibiwott Kandie werd werkelijkheid tijdens de halve marathon van Valencia. De nummers één en twee van het wereldkampioenschap halve marathon maakten er tot in de laatste rechte lijn een spannende strijd van. Kandie, die half oktober nog genoegen moest nemen met een zilveren plak op het WK, kwam in Valencia als eerste de bocht uit. Kiplimo zette nog mee aan voor een prangend sprintje, maar besefte al snel dat hij niet over de benen beschikte om Kandie van de zege te kunnen houden.

Kandie bleef echter doorwervelen. De jonge Keniaan had door dat het wereldrecord van Geoffrey Kamworor (58’01) op het spel stond. Amper 57’32 had Kandie uiteindeljk nodig om de halve marathon af te leggen. De vorige recordtijd werd dankzij een indrukwekkend gemiddelde van 2’44/km vermorzeld. Kiplimo moest amper een handvol seconden toegeven en dook met 57’37 eveneens ruimschoots onder deze toptijd. Voor de overige podiumplaats maakten Rhonex Kipruto en Alexander Mutiso er nog een strijd van. Kipruto had nog het meest in de tank en gaf zijn landgenoot het nakijken. Met respectievelijk 57’49 en 57’59 slaagden beide atleten er nog knap in om onder de 58 minuten te blijven. Julien Wanders streek de eer op van eerste Europeaan. De Zwitser bleef met 59’55 net onder het uur.

Dibaba meteen de beste bij debuut

In afwezigheid van Letesenbet Gidey was het vooral uitkijken naar Genzebe Dibaba en Senbere Teferi. Dibaba, de wereldrecordhoudster op de 1500m, liep nog nooit eerder deze afstand. Toch maakte ze meteen indruk door Teferi, in het verleden al goed voor 1u05:32, van zich af te schudden. In tegenstelling tot bij haar mannelijke collega’s kwam het wereldrecord niet in gevaar. Dibaba kwam over de finish na 1u05:18, het snelste debuut aller tijden. De tweede plaats was weggelegd voor Sheila Chepkirui Kiprotich, die er zo’n een twintig seconden langer over deed. Teferi legde met 1u05:51 beslag op de derde plaats.

Genzebe Dibaba – Foto: Quinten Lafort