Niet Hamburg, maar wel het Nederlandse Enschede zal als locatie dienen voor de ‘NN Mission Marathon’ op 18 april. Door een lockdown in meerdere deelstaten in Duitsland moest de marathon uitwijken, maar nu is er dus een nieuwe locatie gevonden. Een week na de oorspronkelijke datum zal een select kransje marathonlopers het beste van zichzelf geven op een afgesloten circuit op de luchthaven ‘Twente Airport’. Onder meer onze landgenoten Thomas De Bock, Dieter Kersten, Nina Lauwaert en Mieke Gorissen verschijnen er aan de start.

Vorige week moest de organisatie van de ‘NN Mission Marathon’ plots halsoverkop op zoek naar een nieuwe locatie. De lokale overheid in Hamburg kon door het stijgend aantal coronbesmettingen en bijhorende lockdown in de regio namelijk geen groen licht geven voor de marathon. De organisatie besloot de marathon te verhuizen van 11 naar 18 april en ging in allerijl op zoek naar een nieuwe locatie. Die vonden ze dichter bij de deur in Nederland. De organisatie opteerde voor ‘Twente Airport’, nabij Enschede. Op een afgesloten parcours zullen over anderhalve week heel wat atleten een gooi doen naar de olympische limiet. Global Sports Communication slaat de handen in elkaar met de organisatie van de Enschede Marathon en Hamburg Marathon om het evenement in goede banen te leiden.

Vier Belgen steken de grens over om er op zoek te gaan naar een eventuele selectie voor de Olympische Spelen. Nina Lauwaert, Mieke Gorissen en Thomas De Bock maken namelijk samen met debutant Dieter Kersten deel uit van het select kransje deelnemers. Vooral Lauwaert mag hopen op de Belgische limiet van 2u30:30 zodat zij Hanne Verbruggen kan vergezellen tijdens de olympische marathon in Sapporo. De Bock en Kersten zullen er dan weer alles aan doen om onder die 2u11:30 te duiken. Bashir Abdi en Koen Naert zijn al zeker van hun plekje in het Belgische team.

Aan tegenstand alvast geen gebrek want onder meer Eliud Kipchoge, de wereldrecordhouder op de marathon, verschijnt aan de start. Het wordt zijn eerste wedstrijd sinds de London Marathon van oktober vorig jaar waar hij voor het eerst in jaren niet kon winnen. Langs Nederlandse zijde zal er ook de nodige spankracht aanwezig zijn. Bij onze noorderburen zijn er namelijk nog heel wat kanshebbers op een olympisch ticket waardoor ze in eigen land hun ’trials’ kunnen houden. Onder meer Björn Koreman, Michel Butter, Roy Hoornweg en Mohamed Ali zullen er een grootste strijd van maken.