De 19-jarige Oegandees Jacob Kiplimo heeft het WK halve marathon op indrukwekkende wijze gewonnen. Kiplimo was na een tactische eerste wedstrijdhelft duidelijk de sterkste na een razendsnelle slotfase. De atleet haalde het in een kampioenschapsrecord met 58’49 van de Keniaanse favoriet Kibiwott Kandie en de Ethiopiër Amedework WalelegnJoshua Cheptegei maakte geen al te beste indruk en moest rond kilometer 15 zijn WK-droom opbergen. De landgenoot van de latere winnaar werd vierde in zijn debuut op de halve marathon. Koen Naert liep een anonieme wedstrijd en finishte als 73ste in 1u03:44, het hoogste haalbare gezien zijn verstoorde voorbereiding. 

In tegenstelling tot de vrouwenrace leek er bij de mannen niemand de knuppel in het hoenderhok te willen gooien. Julien Wanders nam het kopwerk voor zijn rekening, maar het was wachten tot de grote favorieten zich ermee gingen moeien. De snelste man van het jaar, de Keniaan Kibiwott Kandie, duwde rond halfweg het gaspedaal stevig in. Daardoor werd de kopgroep van ruim 20 atleten stevig uitgedund. Een dozijn atleten dook de laatste vijf kilometer in. Topfavoriet én debutant Joshua Cheptegei kon tot op dat moment niet overtuigen en zou bij de volgende impuls van Kandie en Jacob Kiplimo de rol moeten lossen. Een snelle eindtijd leek dan toch nog in de maak ondanks het bochtige circuit in Gdynia.

De start bij de mannen – Foto: World Athletics

Koen Naert was intussen aan een relatief anoniem WK halve marathon bezig. Zijn 22ste plaats van twee jaar geleden leek op voorhand niet tot de mogelijkheden te behoren. Na tien kilometer passeerde de Europese marathonkampioen rond plaats 50. Die plaats kon hij echter niet vasthouden. In de slotkilometers viel hij terug naar de 73ste stek. Met een eindtijd van 1u03:44 bleef hij zo’n twee minuten boven zijn PR (1u01:42), waarmee hij in Valencia nog goed was voor die 22ste stek. Een evenaring van zijn PR had recht gegeven een 38ste plaats, ook hier valt de rol van de nieuwste schoentechnologieën niet te onderschatten. Daarnaast hebben héél wat atleten zich specifiek voorbereid op het enige internationale kampioenschap in 2020. “Het is wat het is. Ik ben toch wat teleurgesteld, ondanks dat ik voor de race voor zo’n chrono had getekend. Tot kilometer 15 was ik namelijk op weg naar een chrono van 62 minuten”, aldus Naert op Instagram.

Kiplimo maakte voorin het verschil rond kilometer 19. De youngster stoomde onhoudbaar voort en finishte uiteindelijk in een kampioenschapsrecord van 58’49. Hij mag zich ook de nieuwe Oegandese recordhouder én eerste individuele medaillewinnaar voor zijn land op een WK halve marathon noemen. Daarnaast is hij pas de tweede atleet ooit die onder 7’30, 13’00 en 59’00 duikt op respectievelijk de 3.000m, 5.000m en de halve marathon. Haile Gebrselassie was hem voor, al kon de Ethiopische grootmeester dat pas zeggen op z’n 32ste. Kandie moest vrede nemen met de tweede stek. Amedework Walelegn uit Ethiopië vervolledigde het podium. Cheptegei volgde als vierde in 59’21, geen slecht debuut, maar niet de gedroomde overwinning die hem tot dé absolute koning van 2020 had gekroond. Cheptegei kwam inhoud tekort om kans te maken op de zege, niet onlogisch gezien zijn specifieke voorbereiding op de WR’s op de 5.000m en 10.000m De volledige top tien dook in Polen onder het uur, met Morhad Amdouni op de achtste plaats als beste Europeaan. Amdouni, geen onbesproken figuur, zette met 59’40 een Frans record neer.