Het werelduurrecord stond tot op vandaag op naam van Haile Gebrselassie met 21.285m. Op de AG Memorial Van Damme gingen onder andere Mo Farah en Bashir Abdi op zoek naar een verbetering. Beide heren slaagden erin, al toonde Farah zich op het einde zoals verwacht de betere van de twee. Abdi kreeg een meer dan aangename troostprijs met het wereldrecord op de 20.000m.

Simon Debognies kreeg de eer om als haas te openen en alles op een lang lint te brengen. Hij liep met rondjes van 1’07” een mooi gezapig tempo op schema van het wereldrecord. Na vijf kilometer in de gevraagde 14’05 zat zijn werk erop. Niet veel later stapte wereldkampioen duathlon, Benjamin Choquert van de piste. Die laatste moest het pak voor een slordige acht kilometer op sleeptouw nemen, maar dat gebeurde dus niet. Daarmee vielen nog voor het kwartier al twee van de vier hazen weg. Een paar minuten later was de derde haas, de Keniaan Peter Kiprotich ook al niet meer vooraan te bespeuren. Enkel de Keniaan Robert Keter bleef nog over voor de Brit Mo Farah, de Keniaan Kelvin Kiptum en Belgen Bashir Abdi en Soufiane Bouchikhi. Die situatie bleef niet lang. Kiptum en Bouchikhi moesten langzamerhand lossen. Abdi en Farah bleven zo alleen vooraan samen met de haas Keter. Iets na het halfuur zat ook zijn werk erop. Bashir Abdi en Mo Farah moesten het zo nog meer dan 25 minuten alleen opknappen.

En dat deden ze voortreffelijk. Na driekwartier wedstrijd begon de schwung er meer in te zitten. Na een hele tijd rond het wereldrecord te zitten werd er plots meer voorsprong genomen. In de laatste vijf minuten nam Abdi over van Farah, die tot dan het kopwerk voor zijn rekening nam. Een perfecte timing, want zo is het Bashir Abdi die het wereldrecord overneemt van Haile Gebrselassie op de 20.000m. De Belgische marathonloper was aan die split 5″98 sneller dan de Ethiopiër.

De laatste minuut deed de Brit wat van hem verwacht werd. Hij nam over en snelde onhoudbaar voort. Onvermoeibaar liep hij nog 50m door, maar officieel noteerde hij 21.330m, een verbetering van 45 meter ten opzichte van de vorige wereldrecordhouder Haile Gebrselassie. Het Europees record (20.944m) van Jos Hermens verdwijnt hiermee van de tabellen. Dat behoort nu ook aan Mo Farah toe. Bashir Abdi liep een fantastische wedstrijd en mag zich met 21.322m de Belgische recordhouder noemen van de uurloop en de 20.000m. Dat stond voorheen op naam van Gaston Roelants met respectievelijk 20.784m en 57:44″4.

Foto: Golazo

Soufiane Bouchikhi kreeg onderweg te maken met blessurepech. Hij liep de wedstrijd niet uit. Bij de vrouwen lukte het eveneens om een WR en BR neer te zetten. Meer daarover lees je hier.

2 REACTIES

  1. Simon Debognies heeft meer dan 10 minuten als haas gelopen; hij heeft de eerste 5 km aan de kop gelopen in 14 minuten.
    DAT WERD HEM GEVRAAGD EN DAT HEEFT HIJ OOK GEDAAN.
    BASHIR ABDI HEEFT HEM NA DE WEDSTRIJD BEDANKT.

Reacties zijn gesloten.