De 44ste AG Memorial Van Damme zal voor altijd herinnerd worden als dé avond met maar liefst vier wereldrecords. De recordavond ging van start met Peter Genyn op de 100m bij de wheelers, gevolgd door Sifan Hassan en Mo Farah in de uurloop en onze eigen Bashir Abdi met een WR op de 20.000m. Een avond voor de geschiedenisboeken dus, zeker in coronatijden. Naast de WR’s lieten ook Mondo Duplantis, Jakob Ingebrigtsen en Faith Kipyegon zich opmerken. 

Een topmeeting organiseren in coronatijden is geen sinecure, maar editie 44 van de AG Memorial Van Damme bewees absoluut dat het wél kan. Peter Genyn zorgde bij het openingsnummer al voor vuurwerk door de 100m af te leggen in 19″71, vier honderdsten beter dan zijn eigen WR. De toon was gezet, zeker met het oog op de twee aanvallen op het werelduurrecord. Sifan Hassan en Brigid Kosgei verzorgden het spektakel bij de vrouwen. Nina Lauwaert was dan weer goed voor een BR op die bewuste uurloop, daarover kan u hier meer lezen. Ook bij de mannen ging het bijzonder hard. Protagonisten Mo Farah en Bashir Abdi maakten er een heerlijk schouwspel van, waarbij onze landgenoot het record op de 20.000m kreeg en Farah in de slotfase zijn snelle benen liet spreken. Het verslag van die race kan u hier terugvinden.

Foto: Golazo

Armand ‘Mondo’ Duplantis bewees nogmaals zijn kunnen door ondanks het koude weer naar 6m00 te springen. Het Zweedse wonderkind snoepte zo het meetingrecord af van de Fransman Renaud Lavillenie (5m96). Duplantis vloog deze zomer al vier keer over zes meter, waardoor de ooit mythische grens voor hem eerder lijkt op het halen van een bruin geblokt broodje bij uw lokale warme bakker. Ben Broeders knoopte aan met een zoveelste sterke prestatie door een tweede plaats in de wacht te slepen met 5m70. Op 5m80 kreeg de Belgische recordhouder af te rekenen met een zware spierkramp, waardoor hij niet volledig kon doorspringen. Het lijdt echter geen twijfel dat de beste polsstokspringer van de Lage Landen de komende weken nog een gooi doet naar een nieuw BR.

Jakob Ingebrigtsen moest het zonder grote tegenstand doen op de 1500m, maar de Noor had duidelijk zijn zinnen gezet op een snelle chrono. Ingebrigtsen passeerde na 1200m bijna exact in dezelfde tijd als tijdens de Diamond League in Monaco, waar hij het ER verbeterde. Hij kreeg het logischerwijs zwaar op zijn eentje en klokte af na 3’30″69. De wedstrijd in de wedstrijd tussen Belgen Ismael Debjani en Isaac Kimeli was vooral een erezaak, aangezien een snelle chrono halfweg al onmogelijk leek. Niemand maakte namelijk aanstalten om een wagonnetje aan te haken bij de Ingebrigtsen-trein. Debjani moest het stellen met de vierde stek in 3’38″00, Kimeli finishte als achtste in 3’38″54. Op de 1000m bij de vrouwen ging Faith Kipyegon op zoek naar het WR. De Keniaanse kon tot het ingaan van de laatste ronde het record proeven, maar viel helaas in de slotmeters stil, al mocht haar chrono van 2’29″92 er absoluut wezen. Elise Vanderelst evenaarde de derde prestatie aller tijden met een stevige 2’37″86. Al leek een BR even in de maak, het BR bij de beloften was een soort troostprijs. Renée Eykens dook met 2’39″15 de top tien aller tijden binnen.

Foto: Golazo

Rani Rosius bevestigde haar knappe prestatie vanop het BK AC. De Limburgse haalde het op de 100m in 11″43 van onder meer de Franse Carolle Zahi en de Italiaanse Irene Siragusa. “De afgelopen weken waren bijzonder druk door al de extra aandacht van onder meer de media, maar ik denk dat ik er goed ben mee omgegaan. Ik loop hier mijn tweede chrono aller tijden, dus kan niet anders dan tevreden zijn”, vertelde Rosius na afloop. De nieuwe Belgische sprinthoop verschijnt morgen aan de start op haar thuispiste tijdens de KBC Nacht in Heusden-Zolder. Cynthia Bolingo finishte als zesde in een tijd van 11″72. Op de baanronde bij de vrouwen mocht Iga Baumgart het zegegebaar maken. De Poolse was goed voor 52″13. Belgian Cheetah Camille Laus moest vrede nemen met 52″81 en was achteraf verre van tevreden van haar race. “Vooral mijn start laat te wensen over, waardoor ik weet wat er moet veranderen met het oog op komend jaar”, klonk het bij de kapitein van het aflossingsteam. Paulien Couckuyt en Margo Van Puyvelde noteerden respectievelijk 53″08 en 54″32.

Niemand was opgewassen tegen de Italiaan Esesoa Desalu op de halve baanronde bij de mannen. Desalu snelde naar 20″39. Landgenoten Julien Watrin en Jonathan Borlée, die niet 100% kon doorgaan vanwege hamstringproblemen, liepen naar respectievelijk 21″04 en 21″30. “Laat 2021 maar komen”, klonk het bij Borlée, wiens broers in de lappenmand liggen met hamstringblessures. Op de hoge horden haalde Anne Zagré haar gram door 13″21 te noteren, goed voor de overwinning. Al had de Belgische recordhoudster maar wat graag in actie gekomen tegen Nadine Visser, die last minute afhaakte vanwege de problematiek rond de zogeheten ‘oranje zones’ bij onze noorderburen.

Foto: Golazo

Claire Orcel kon in het hoogspringen niet overtuigen met een sprong over 1m84, morgen krijgt de WK-finaliste een herkansing op de KBC Nacht. De zege ging naar de Australische Nicola McDermott met 1m91. Wereldkampioene op de zevenkamp Katarina Johnson-Thompson was op de horden goed voor een seizoensbeste van 13″57. Daarmee was de Britse duidelijk tevreden. In het hoogspringen verging het haar met 1m84 minder, al was Johnson-Thompson vooral bijzonder tevreden om opnieuw in actie te komen in Brussel.

De volledige uitslag van de 44ste AG Memorial Van Damme kan u hier raadplegen.