Ongewone omstandigheden vragen om ongewone disciplines. Dit jaar ging er veel aandacht naar de uurloop bij de vrouwen en de mannen, met het oog op het verbeteren van wereldrecords. Bij de vrouwen kregen we heel wat kandidaten die beter wouden doen dan de 18.517m van de Ethiopische Dire Tune. Het was uiteindelijk Sifan Hassan die daar het best in is geslaagd met een verbetering van meer dan 400m.

Het tempo werd bepaald door de wavelights en de Keniaanse Sheila Chelangat. In haar spoor vijf atletes: De Nederlandse Sifan Hassan, de Keniaanse Brigid Kosgei en Eva Cherono, de Israëlische Lonah Salpeter en de Ethiopische Helen Bekele. Na een eerder rustige ronde kwamen deze atletes al snel voor te liggen op WR-schema. Ondertussen hield Hannah Vandenbussche Nina Lauwaert op schema voor het Belgisch record.

Chelangat hield het tempo van 1’16” per rondje lang aan. Iets voor halfweg zat het vijftal al twintig seconden voor op WR-schema, het moment dat Bekele de groep moest lossen. Het haaswerk van Hannah Vandenbussche stopte na 24′. Nina Lauwaert, met nog steeds een voorsprong op het BR-schema, kon gelukkig nog beroep doen op medewerking van andere atletes met een gelijkmatige tred. Het moment voor haar om nog even bij te tanken aan de bevoorradingszone, dat in deze discipline is toegestaan.

Iets over halfweg moesten de volgende twee in het rijtje vooraan lossen. Voor Salpeter en Cherono ging het eveneens te snel. Daardoor waren ze nog met twee in de running voor de overwinning. Met nog iets meer dan 20′ te gaan stapte Chelangat, de haas, uit. Er werd dan reeds twaalf kilometer afgelegd op de piste.

Het slot werd een dubbeltje op zijn kant. Hassan en Kosgei liepen tot de laatste minuut bij elkaar. Het is pas dan dat Sifan Hassan haar duivels ontbond met een schroeiende versnelling van 350m. De Nederlandse was niet meer te stoppen en liep naar een ferme verbetering van het wereldrecord. Met 18.930m deed ze meer dan 400m beter dan het vorige wereldrecord. Hiermee snoept ze uiteraard het Europees record af van Silvana Cruciata (18.064m).

Foto: Golazo

Voor het Belgisch record werd het nipt. De voorsprong van Lauwaert werd steeds kleiner. In de laatste acht minuten wist ze zich echter te herpakken en de voorsprong nog uit te breiden. Ze legde 17.315m af in een uur, waarmee het Belgisch record een feit was. Dat stond sinds 2003 op naam van Sigrid Vanden Bempt met 17.264m.

Brigid Kosgei zette haar voet naast de piste en werd uiteindelijk gediskwalificeerd. Daardoor ging de tweede plaats naar Lonah Salpeter. Zij deed met 18.571m ook beter dan het voormalige wereldrecord van Tune Dire. Eva Cherono zette met 18.341m een Afrikaans record neer. Verder nog een paar nationale records met Helen Bekele (17.974m) voor Ethiopië en Marta Galimany (17.564m) voor Spanje.

U kan de uitslagen hier raadplegen.