Er hangt Luvo Manyonga, de wereldkampioen verspringen van 2017, een schorsing boven het hoofd wegens ‘whereabouts failures’. Het is echter niet de eerste keer dat de Zuid-Afrikaan in de fout ging waardoor hij een schorsing van vier in plaats van twee jaar riskeert. Ook Alfred Kipketer, die twee jaar geleden nog de 800m op de KBC Nacht op zijn naam schreef, knoeide met zijn whereabouts. De Keniaan wordt voor twee jaar geschorst. 

2020 was het jaar van het coronavirus, maar ook het jaar waarin heel wat grote kleppers uit de atletiekwereld het niet zo nauw namen met hun whereabouts, met alle gevolgen van dien. Voormalige en regerende wereldkampioenen Salwa Eid Naser, Christian Coleman en Elijah Manangoi staan daardoor aan de zijlijn. In 2021 lijkt er helaas nog geen einde aan reeks te komen. Met Luvo Manyonga wordt er nu een vierde (voormalig) wereldkampioen aan het rijtje toegevoegd. De wereldkampioen verspringen van 2017 moest in het verleden al eens een schorsing uitzitten. In 2012 stond de Zuid-Afrikaan 18 maanden aan de kant met een drugsverslaving.

De verspringer met hemelsbrede glimlach herpakte zich echter met een zilveren plak op de Olympische Spelen in Rio en het WK indoor van 2018, maar vooral die wereldtitel in Londen één jaar eerder. Op het recentste WK viel Manyonga net naast de medailles met een vierde stek. De afgelopen maanden ging het opnieuw bergaf bij de verspringer. Zuid-Afrikaanse kranten hebben het over het feit dat hij opnieuw kampt met een drugsverslaving, wat terug doet denken aan 2012, maar ook aan zijn leven voor de sport. De verspringer groeide namelijk op in armoede en vond een uitweg via atletiek. Na zijn olympische medaille werd hij dan ook als volksheld onthaald in eigen land.

Een positieve dopingtest legde hij de afgelopen maanden niet af, maar Manyonga ging wel in de fout door te “knoeien” met zijn whereabouts, dat meldt de Athletics Integrity Unit (AIU) van World Athletics. Uit het onderzoek van de instantie wordt niet duidelijk of de whereabouts foutief zijn ingevuld, of hij al dan niet aanwezig was op drie dopingcontroles. De AIU heeft hem alvast voorlopig geschorst in afwachting van een definitieve sanctie. Door zijn eerdere schorsing hangt hem een straf van vier jaar boven het hoofd, waardoor de voormalige wereldkampioen tot en met z’n 34ste aan de kant zou kunnen staan. Eerder ontkende de atleet de feiten, al gaf hij wel aan niet langer te trainen. Zijn zus deed in Zuid-Afrikaanse media een oproep om hem van dit onrecht te behoeden. Op een definitieve uitspraak is het weliswaar nog wachten. Zijn mogelijke schorsing zou een fameuze streep door de rekening van het Zuid-Afrikaanse team kunnen zijn voor de Spelen in Tokio.

Alfred Kipketer, een Keniaanse specialist van de 800m die meerdere keren de finale van een groot kampioenschap haalde, kent inmiddels zijn definitieve straf. De 24-jarige atleet zal door zijn schorsing van twee jaar, eveneens door zogenaamde “whereabouts failures”, met zekerheid de Olympische Spelen in Tokio missen. Kipketer is met terugwerkende kracht geschorst tot eind november van dit jaar, waardoor hij in principe volgend jaar opnieuw aan grote wedstrijden en kampioenschappen kan deelnemen.

https://twitter.com/aiu_athletics/status/1347568974884728833