Een zoveelste grote naam uit de atletiekwereld heeft zich in de nesten gewerkt. Brianna McNeal, de regerende olympische kampioene op de 100m horden, is namelijk voorlopig geschorst door de Athletics Integrity Unit (AIU) van World Athletics. De 29-jarige Amerikaanse zou geknoeid hebben met dopingcontroles. Er hangt de atlete een lange schorsing boven het hoofd als ze haar onschuld niet kan aantonen. McNeal werd namelijk eerder al één jaar geschorst voor een gelijkaardig vergrijp. Ze riskeert daardoor een schorsing van vijf tot acht jaar. 

Brianna McNeal is voorlopig geschorst door de AIU nadat ze met één of meerdere dopingcontroles zou hebben geknoeid. De Amerikaanse hordeloopster riskeert daardoor een bijzonder zware straf van vijf tot acht jaar, aangezien ze in 2017 al een jaar aan de kant stond na drie ‘whereabouts failures’. De olympische kampioene van 2016 kan daardoor vrezen voor haar verdere carrière indien ze schuldig wordt bevonden. McNeal is de zoveelste grote naam die in de problemen komt. Vorige week kwam nog aan het licht dat voormalig wereldkampioen Luvo Manyonga aan de kant staat met een voorlopige schorsing voor een gelijkaardig vergrijp. Christian Coleman mist dan weer de Olympische Spelen van komende zomer na het missen van drie dopingcontroles. Ook Salwa Eid Naser kwam in de problemen terecht, maar gaat voorlopig vrijuit, al ging de AIU wel in beroep tegen die beslissing. Daardoor is het lot van de wereldkampioene op de baanronde voorlopig onzeker.

Sebastian Coe,voorzitter van World Athletics had onlangs het volgende te vertellen over de strijd tegen doping: “We hebben laten zien dat we er niet voor terugdeinzen om ook atleten met een grote reputatie te straffen. We beschermen niemand en pakken iedereen aan die een overtreding heeft begaan. Het wordt ook steeds moeilijker voor atleten om vals te spelen. De methodes om doping op te sporen zijn weer verbeterd. Ik durf wel te zeggen dat straks op de Spelen van Tokio de kans groter dan ooit is dat een bedrieger wordt betrapt”.

https://twitter.com/aiu_athletics/status/1349721873672773635