De snelste man van het moment en wereldkampioen op de 100m, Christian Coleman, wacht mogelijk een dopingschorsing na het missen van drie dopingcontroles in 12 maanden tijd. De Amerikaanse spurtbom en wereldrecordhouder op de 60m miste op 9 december een controle en is sindsdien verwikkeld in een strijd met de Athletics Ingegrity Unit van World Athletics. De 24-jarige sprinter heeft het nieuws zelf gedeeld op Twitter. De AIU heeft hem intussen voorlopig geschorst.

Christian Coleman kan mogelijk de Olympische Spelen in Tokio missen als gevolg van een derde gemiste controle in één jaar tijd. De man die op het WK in Doha overtuigend naar goud snelde op de 100m in 9″76 miste op 9 december een dopingcontrole bij hem thuis. Sindsdien zit de Amerikaan in een strijd verwikkeld met de Athletics Integrity Unit (AIU) van World Athletics. De atleet is zelf met het nieuws naar buiten gekomen op Twitter.

“Ik wil jullie op de hoogte brengen van mijn huidige situatie. Enkele dagen geleden heeft de AIU namelijk een besluit genomen in een zaak waar ik al zes maanden tegen aan het strijden ben in verband met een gemiste dopingcontrole op 9 december 2019. Het mogelijke resultaat is dat ik daardoor geschorst kan worden, nadat er vorig jaar administratieve fouten zijn gebeurd”, vertelt Coleman.

Vrijspraak in aanloop naar Doha dankzij WADA

Christian Coleman – Foto: Golazo

Vorig jaar miste de Amerikaan in de aanloop naar het WK in Doha twee dopingcontroles. Op 16 januari en 26 april liep het fout voor Coleman. De eerste gemiste controle was naar eigen zeggen een stomme fout, aangezien hij vergeten was om aan te duiden dat hij een krachttraining afwerkte op een andere locatie. Op 26 april diende de 24-jarige wereldrecordhouder zijn whereabouts verkeerd in. Voor het WK in Doha leek Coleman daardoor een grote prijs te moeten betalen, aangezien hij toen theoretisch gezien ook al drie gemiste controles (met een eerste misser in juni 2018) achter zijn naam had staan. USADA zette de atleet op non-actief, maar het Wereldantidopingagentschap WADA gaf duiding in verband met de periode van 12 maanden. Dankzij die ingreep van het WADA (het verplaatsen van de gemiste controle van juni naar de maand april) kon de Amerikaan ongestoord naar goud snellen. Nu verwijt hij echter de dopingautoriteiten ervan dat hij door hen geflikt is op die bewuste 9 december.

“Vertel me niet dat ik een test gemist heb als jullie tot aan de deur zijn gewandeld zonder mijn weten. Er zou zijn aangeklopt op het moment dat ik vijf minuten verder kerstinkopen aan het doen was, dat kan ik bewijzen aan de hand van bonnetjes en bankgegevens. Niemand heeft de moeite gedaan om me te bellen of op de hoogte te brengen. Ik kon perfect getest worden, mits een telefoontje. Het lijkt daarom op een poging om me bewust een controle te laten missen”, voegt hij toe. Intussen is de wereldrecordhouder op de 60m indoor door de AIU ook tijdelijk geschorst in afwachting van een definitieve uitspraak. In theorie kan de atleet tot 2 jaar geschorst worden voor zijn inbreuken.

Besmeurde top tien aller tijden

Coleman schreeuwt in de verklaring op Twitter zijn onschuld uit. “Ik heb nog nooit en zal nooit gebruik maken van enige vorm van prestatiebevorderende middelen of drugs. Ik ben bereid om me elke dag van mijn carrière te laten testen als ik zo mijn onschuld kan bewijzen. Ik doe deze sport al sinds mijn vierde levensjaar, maar door alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar is het plezier in mijn sport toch geslonken”, besluit de atleet, die vindt dat het systeem van de whereabouts aan vervanging toe is.

Met een PR van 9″76 op de 100m prijkt Coleman op de zesde plaats aller tijden op het koningsnummer van de sprint. Die top tien is echter zwaar besmeurd, aangezien slechts twee heren in die top tien nooit in opspraak kwamen of betrapt werden. Het cleane duo bestaat uit de nummers één en tien met respectievelijk Usain Bolt (9’58) en Richard Thompson (9″80). Vrolijk kan je dus onmogelijk worden van zo’n statistieken. Op 5 juni kwam met Salwa Eid Naser ook een wereldkampioen van Doha in opspraak. Naser is tijdelijk geschorst door de AIU na vier gemiste controles. De Bahreinse schreeuwde ook haar onschuld uit.

Coleman krijgt op sociale media voorlopig weinig steun. Brits 400m-specialist Martyn Rooney reageerde kort en krachtig op de zaak rond de wereldkampioen.

https://twitter.com/MartynRooney/status/1273151949534367749