Salwa Eid Naser bevindt zich in het oog van de storm nadat ze door de Athletics Integrity Unit van World Athletics voorlopig geschorst is. De wereldkampioene op de 400 meter zou drie dopingcontroles gemist in het jaar voorafgaand aan het WK in Doha. De 22-jarige atlete heeft via Instagram opmerkelijk gereageerd rond haar voorlopige schorsing.

Salwa Eid Naser zit in nauwe schoentjes nadat de Athletics Integrity Unit van World Athletics haar voorlopig aan de kant heeft gezet in het kader van een dopingonderzoek. Naser zou in de aanloop naar het WK in Doha drie dopingcontroles gemist hebben. De Bahreinse met Nigeriaanse roots kan daardoor voor twee jaar geschorst worden. Het onderzoek rond die controles liep al tijdens het WK. De atlete heeft via Instagram opmerkelijk gereageerd rond haar zaak.

“Ik ben geen valsspeler en zal dat ook nooit zijn. Ik heb slechts drie dopingcontroles gemist. Dat is normaal en kan iedereen overkomen. Ik wil niet dat mensen hun vertrouwen in mijn verliezen door het voorval, aangezien ik absoluut geen fraudeur ben. In 2020 ben ik nog niet gecontroleerd. De gemiste tests dateren van vorig jaar voor het WK. Het is erg pijnlijk om te zien dat mijn naam besmeurd wordt. Ik zou nooit doping gebruikt aangezien ik geloof in de kracht van talent en ook weet dat ik getalenteerd ben”, aldus Naser op Instagram.

In haar reactie spreekt ze het statement van de AIU tegen, waarin vermeld staat dat de atlete in januari nog een controle miste (een vierde misser dus). Op het WK in Doha liep Naser naar 48″14, de derde prestatie aller tijden op de 400m. In de aanloop naar de 400m-finale kwam de atlete ook in actie tijdens de reeksen en finale van de mixed relay. Zowel het WR van Marita Koch als op één na snelste baanronde van Jarmila Kratochvilova zijn onder verdachte omstandigheden gelopen. Geen van beide dames testte in de jaren 80 positief, al stond dat tijdperk wel bekend voor het gebruik van anabolen. De zaak rond Naser doet atletiek geen goed in Bahrein. De afgelopen jaren vielen er al vele dopinggevallen te betreuren, met als grootste naam voormalig wereldrecordhoudster en regerend olympisch kampioene op de 3.000m steeple, Ruth Jebet. Die laatste zit momenteel een dopingschorsing van vier jaar uit.

Naser kan op weinig sympathie rekenen binnen de atletiekwereld. Léa Sprunger en Katerina Stefanidi stellen zich duidelijk vragen bij de uitspraken van de wereldkampioene.