Het regent de afgelopen weken helaas dopingnieuws in de atletiekwereld. Elijah Manangoi, de voormalige wereldkampioen op de 1500m, werd in juli voorlopig geschorst na drie gemiste dopingcontroles. De Athletics Integrity Unit maakte vandaag een definitieve straf bekend. De 27-jarige Keniaan mag niet in actie komen tot en met 21 december 2021 en mist daardoor de Olympische Spelen in Tokio. Manangoi is een trainingspartner van regerend wereldkampioen Timothy Cheruiyot. 

Nadat Elijah Manangoi in juli voorlopig geschorst werd na inbreuken op de regels rond de whereabouts volgt ook een definitieve schorsing. De wereldkampioen op de 1500m van het WK in Londen van 2017 wordt voor twee jaar geschorst, weliswaar met terugwerkende kracht tot en met 21 december 2021. Manangoi, één van de Keniaanse sterkhouders op de 1500m, mag zo de Olympische Spelen van Tokio vergeten. De geloofwaardigheid van atletieknatie Kenia wordt op die manier opnieuw aangetast, aangezien eerder dit jaar nog voormalig marathontopper Wilson Kipsang geschorst werd. Bovendien is Manangoi een trainingspartner van regerend wereldkampioen Timothy Cheruiyot, die afgelopen zomer oppermachtig bleek op de 1500m.

Manangoi, de 11de man aller tijden op zijn favoriete 1500m, gaf drie uiteenlopende redenen voor het missen van drie dopingcontroles. Bij zijn eerste gemiste test was hij naar eigen zeggen zijn huissleutels in zijn bagage vergeten. Daardoor kon hij onmogelijk nog zijn whereabouts aanpassen. Het rapport van de AIU spreekt dat verhaal tegen. Daarnaast werd hij bij zijn tweede controle zogezegd opgehouden door file. Een redelijk argument, tot duidelijk wordt dat het gaat om file om vijf uur ’s ochtends. Bij de derde gemiste controle lag de fout niet bij de atleet in kwestie, maar wel bij de verantwoordelijke die hij had aangesteld om de whereabouts in te vullen. Er werd namelijk verkeerde info gegeven aan de controleurs, goed voor een derde ‘strike’ en dus een schorsing tot en met 21 december 2020.

https://twitter.com/aiu_athletics/status/1327283872191684608