De vrijspraak van Salwa Eid Naser in verband met haar gemiste dopingcontroles krijgt een staartje. De Athletics Integrity Unit (AIU) trekt namelijk naar het Hof van Arbitrage voor Sport (TAS) om in beroep te gaan tegen de beslissing van het disciplinair tribunaal van World Athletics. De vraag rijst daardoor of Naser zich alsnog aan een gelijkaardige schorsing mag verwachten zoals dat het geval is bij Christian Coleman. Coleman staat tot 13 mei 2022 aan de kant. 

De ene wereldkampioen van het WK in Doha werd vrijgesproken, de andere geschorst. Zo leek toch het geval te zijn voor respectievelijk Salwa Eid Naser (400m) en Christian Coleman (100m). Naser ging vrijuit dankzij het disciplinair tribunaal van World Athletics en een fout van een dopingcontroleur, maar de Athletics Integrity Unit (AIU) lanceert nu een tegenoffensief. De AIU trekt namelijk naar het Hof van Arbitrage voor de Sport (TAS) om de vrijspraak van de snelste vrouw op een baanronde in de 21ste eeuw aan te vechten. Die beslissing komt niet als een verrassing, aangezien het algemeen geweten is dat de AIU zich tot in de puntjes had voorbereid op de zaak rond Naser.

Zelf schreeuwde de atlete al meermaals haar onschuld uit. Ze gaf wel aan veel moeite te ondervinden met zogeheten ADAMS-systeem (Anti-Doping Administration & Management System), waarvoor ze zelfs een derde partij inschakelde. In totaal miste de atlete in 2019 en 2020 vier controles, waarbij de controle op 12 april 2019 ongeldig werd verklaard omdat de controleur op de verkeerde deurbel zou hebben geduwd. Het wordt afwachten wat het beroep van de AIU bij het TAS zal teweeg brengen, al zal het bij veel atleten op gejuich onthaald worden. Het onbegrip na de vrijspraak van de wereldkampioene uit Bahrein was bijzonder groot. Een update over het feit dat Christian Coleman in beroep gaat tegen zijn schorsing is voorlopig er niet.