De marathonwereld krijgt het stevig te verduren. Vandaag werd namelijk aangekondigd dat zowel de Marathon Major van Berlijn, als die van New York is geannuleerd. De marathons stonden op respectievelijk 27 september en 1 november gepland. Bij de organisatie in Berlijn was er nog een sprankeltje hoop. New York, zwaar getroffen door het coronavirus, was al eerder onzeker.

Na de Boston Marathon sneuvelen nog twee kleppers in 2020. De marathon van Berlijn is al jaren hét evenement om snelle tijden te lopen. Vorig jaar benaderde Kenenisa Bekele er nog het WR van zijn teamgenoot Eliud Kipchoge. Beide heren zullen een jaartje moeten wachten indien ze opnieuw aan de start willen komen in de Duitse hoofdstad. Vorig jaar verschenen net geen 47.000 lopers aan de start van de marathon.

In het geval van New York is Geoffrey Kamworor de titelverdediger. Supersnelle chrono’s worden in de Big Apple al jaren niet gelopen (het parcoursrecord van 2u05:06 van Geoffrey Mutai dateert van 2011). Kamworor, de wereldrecordhouder op de halve marathon, won er namelijk vorig jaar in 2u08:13. In principe stond de 50ste verjaardag van de marathon gepland, maar die wordt nu met een jaartje uitgesteld. De grootste marathon op onze planeet ontvangt zo’n 50.000 lopers. De wedstrijd werd in 2012 afgelast omwille van de orkaan Sandy. Gelukkig beschikt de organisatie over de gepaste verzekering, waardoor een annulatie geen gevolgen op lange termijn heeft.

Op nieuws rond de marathons van London en Chicago, de nog resterende Majors, is het voorlopig wachten.