Eliud Kipchoge heeft de Marathon van Berlijn gewonnen in een tijd van 2u03:32. De Keniaan rekende in de slotfase af met Guye Adola, een Ethiopische debutant, nadat de verwachte driestrijd met Kenenisa Bekele en Wilson Kipsang na 30km zijn einde kende. Zowel Bekele als Kipsang gaven er om nog onbekende redenen de brui aan. Kipchoge werd in de slotkilometers aangevallen door Adola waardoor het er even naar uitzag alsof de debutant voor de verrassing zou zorgen (een variatie op een bekend spreekwoord: als drie honden vechten om een been, in dit geval het wereldrecord en de winst in Berlijn, gaat de vierde ermee heen…). Ervaren rot Kipchoge liet zijn ervaring echter spreken in de ultieme kilometers en deelde perfect in.

De regenachtige omstandigheden maakten de aanval op het wereldrecord niet simpel. Tot kilometer 33 bleef het tweetal zicht hebben op een tijd onder de tijd van 2u02:57, maar het tactische steekspel in de slotfase zorgde voor enkele (relatief) trage kilometers. Hierdoor moest Kipchoge uiteindelijk 35 seconden prijsgeven op het wereldrecord. Zijn Ethiopische kompaan leek hem in de slotfase in verlegenheid te kunnen brengen, maar in de laatste twee kilometer stond er duidelijk geen maat op Kipchoge. De Keniaan is overigens sinds 2014 ongeslagen op de marathon en lijkt zeker nog enkele jaren door te kunnen gaan. Na de race had de Keniaan nog energie in de tank om het talrijk opgekomen publiek te begroeten.

Adola mag zich met zijn eindtijd van 2u03:46 wél de snelste debutant ooit noemen op de mythische marathon. De derde plaats was weggelegd voor een landgenoot van Adola, Mosinet Geremew, die na 2u06:09 finishte. Bij de vrouwen haalde de Keniaanse ervaring eveneens de bovenhand. Gladys Cherono kwam als eerste over de finish en bleef met 2u20:23 haar naaste belagers, Ruti Aga en Valary Aiyabei, met respectievelijk 18 en 30 seconden voor.

De beste Belg in Berlijn werd Willem Van Schuerbeeck. Hij zou als 18de finishen in een degelijke tijd van 2u15:49. Onze landgenoot leek op weg naar een tijd van om en bij de 2u14, maar tussen kilometer 35 en 40 ging het net iets te traag om in de buurt van die chrono te komen. Wij proberen zo snel mogelijk een reactie te bemachtigen van onze landgenoot. Het werd ook uitkijken naar Dennis Laerte, maar die kreeg helaas gisterenavond af te rekenen met maagproblemen. Laerte kwam nog aan de start. Het mocht echter niet baten, want na tien kilometer staakte hij de strijd.