Twee weken geleden maakte Jonathan Sacoor weer de oversteek van zijn tijdelijke verblijfplaats in Chili naar België. De wereldkampioen bij de junioren op de 400 meter sloot er opnieuw aan bij de groep van Jacques Borlée om zich voor te bereiden op het zomerseizoen dat begin augustus start. Sacoor lijkt echter met zijn hoofd al bij de Olympische Spelen van 2021 te zitten. “Al mijn verwachtingen worden eigenlijk gewoon met een jaar opgeschoven”, vertelde de atleet.

Jonathan Sacoor was in de Verenigde Staten, waar hij studeert, toen de coronacrisis wereldwijd losbrak. Aangezien trainen er stevig bemoeilijkt werd door alle maatregelen, reisde Sacoor door naar Chili waar hij bij zijn vriendin introk. Toen de situatie ook daar de verkeerde richting uitging, keerde de jongste Belgian Tornado huiswaarts om er de draad weer op te pikken met zijn oude trainingsgroep.

“Het is tof om weer thuis te zijn. Ik mag van geluk spreken dat ik de laatste maanden nog deftig heb kunnen trainen. Eerst in Amerika, dan in Chili en nu weer in België. De terugreis was wel een heel avontuur aangezien ik via Brazilië, waar ik eerst nog twee nachten moest blijven, naar Amsterdam vloog. Elf uur met een mondmasker op was allerminst een pretje. Jacques heeft mij duidelijk gemist want hij spaarde mij niet op training. Volgens hem is dat de beste manier om over een jetlag te geraken. Het hoort er nu eenmaal bij, want veel tijd hebben we niet meer als we in augustus nog enkele wedstrijden willen meepikken”, reageerde de nummer twaalf van het recentste WK.

Sacoor is dus wel degelijk van plan om deze zomer nog te tonen wat hij in zijn mars heeft, al liggen zijn verwachtingen logischerwijs wel iets anders dan de voorbije jaren. “We proberen om binnenkort nog op stage naar Franse Nice te gaan om daar de eerste wedstrijden voor te bereiden. De Flanders Cup in Huizingen op 1 augustus zal wellicht mijn eerste 400 meter van het seizoen worden, want veel kansen komen er waarschijnlijk niet. Mijn tijden dit jaar tellen eigenlijk niet. Het is meer om toch iets als waardemeter te hebben staan.”

Jonathan Sacoor – Foto: Jimmy Cailly

Ondanks het jaar uitstel staat bij Sacoor alles nog steeds in het teken van de Olympische Spelen, die er het positieve van inziet. Ook de broers Borlée, zijn trainingsmakkers, ziet hij weer herleven nu ze besloten hebben om deze zomer de focus te verleggen naar de 200 meter.

“Al mijn verwachtingen worden eigenlijk gewoon met een jaar opgeschoven. Het blijft uiteraard jammer want de vorm was vorig jaar al heel goed, dus ik baal wel dat ik dat dit jaar niet ga kunnen tonen. Ook de broers Borlée zijn in vorm en lijken weer meer plezier te beleven aan hun trainingen. Logisch, ik zou ook liever 200 meter trainingen afwerken (lacht; red.). Ik denk dat zij zeker nog een goed seizoen zullen draaien. Voor mij persoonlijk is een extra jaar voorbereiding op mijn eerste Olympische Spelen niet per se een nadeel. Tegen dan ben ik zeker dat ik in vorm ga zijn. Ik denk dat het op individueel vlak meer mogelijkheden zal geven zonder de kansen met de 4x400m-ploeg te verwaarlozen”, vertelde Sacoor die in Doha de aflossingsploeg mee aan het brons hielp.

De Tornados na hun finale in Doha – Foto: Erik Van Leeuwen

Zijn voorbereiding op het olympisch jaar 2021 zal als alles goed gaat vrij gelijkaardig verlopen als het plan dat dit jaar op tafel lag. In het najaar vertrekt Sacoor normaal opnieuw naar de Verenigde Staten. Voor een WK of EK indoor met de aflossingsploeg lijkt de OEH-atleet daardoor niet meteen warm te lopen.

“Normaal keer ik in het najaar inderdaad terug naar de Verenigde Staten. Ik wil daar zo snel mogelijk mijn bachelor behalen. Dat moet normaal zeker lukken voor de Olympische Spelen in Parijs. Wat ik dan met mijn master doe weet ik nog niet. Dat kan eventueel nog uitgesteld worden tot na mijn topsportcarrière. Wie weet kan ik ook nog een NCAA-titel meepikken, al wordt dat een hele opgave. Ik denk dat we met de Belgian Tornados sowieso weinig indoorambities hebben, maar aangezien ik dan in de Verenigde Staten zit lijkt het mij niet waard om helemaal naar China af te reizen voor het WK. Door de jetlag ben ik dan direct 2 à 3 weken training kwijt en dat lijkt het mij niet waard”, besloot Sacoor.

Het volledige gesprek met de Belgian Tornado kan u hieronder bekijken.