Michael Somers maakt zich klaar voor de marathon van Berlijn. Vanuit hoogtestage in Sankt Moritz landt hij rechtstreeks op Duitse bodem, waar hij zondag in actie komt. De 28-jarige atleet zette de voorbije maanden alles in het teken van de marathon in Berlijn, en dat allemaal met het oog op de Olympische Spelen. Na een sterke debuutmarathon eerder dit jaar krijgt hij dit weekend een tweede kans om zich rechtstreeks te kwalificeren voor Parijs. “Mijn voorbereiding is goed gegaan, en met extra ervaring hoop ik beter te presteren”, aldus een gemotiveerde Somers.

Even terug naar februari, toen Michael Somers het snelste Belgische marathondebuut ooit klokte in Sevilla. Met 2u09:31 dook hij meteen onder de WK-limiet. De zeer scherpe Olympische limiet van 2u08:10 was daarentegen nog net iets te hoog gegrepen. “Ik was niet compleet verbaasd over mijn prestatie, maar wel heel tevreden. Het is zeker geen sinecure om zo’n wedstrijd te lopen”, blikt de snelste Belgische marathondebutant ooit trots terug. “En dat de limiet zo scherp staat, wist ik al van januari en is ook geen hele grote verrassing. Het reflecteert het stijgende mondiale niveau.”

Marathon Berlijn

Na Sevilla begon de atleet van CABW meteen met zijn voorbereiding op de volgende marathon. Er volgde een lange periode met weinig wedstrijden. Zo liet hij ook het WK schieten. “De voorbije maanden waren opgedeeld in drie blokken. Eerst de recuperatie van Sevilla en het opbouwen van een basisconditie. Daarna een blok waarbij snelheid prioriteit was, met enkele 10km-wedstrijden. En dan drie maanden specifiekere marathonvoorbereiding”, licht Somers toe, “Ik koos voor weinig wedstrijden en geen WK omdat het hoofddoel de Olympische Spelen blijven. Door het hoge niveau onder de atleten lijkt het verstandig om te mikken op een snelle tijd, aangezien de wereldranking minder en minder relevant lijkt te worden in deze discipline.”

Michael Somers Foto: Tomas Sisk voor CrossCup

Met de marathon in zicht kan Somers terugblikken op een goede voorbereiding en is hij optimistisch voor zondag: “De hele voorbereiding is goed verlopen, en deze keer heb ik, in tegenstelling tot Sevilla, ook op hoogte kunnen trainen. Dat in combinatie met de ervaring van de eerste marathon, hoop ik nu de volgende stap te kunnen zetten.” De 28-jarige atleet blijft wel voorzichtig bij het uitspreken van zijn ambities: “Het zal ook de vorm van de dag zijn die mijn resultaat bepaalt. Die onzekerheid is er altijd, maar dat maakt het ook zo bijzonder natuurlijk. Ik heb alles in mijn mogelijkheden gedaan om optimaal voorbereid aan de start te staan. Meer kan ik niet doen.”

‘Ben niet zo bezig met concurrentie op marathon’

Somers kan naast Bashir Abdi en Koen Naert zondag de derde Belg worden die onder de olympische limiet duikt. Het is dan echter nog niet zeker of hij naar Parijs mag, want ons land kan maar drie lopers afvaardigen. Vooral Simon Debogines lijkt een geduchte concurrent voor de derde plek. Al probeert de atleet die voor zijn tweede marathon staat vooral op zichzelf te focussen. “Concurrentie is deel van topsport, maar bij de marathon ben ik daar niet zo mee bezig. Ik beoog de beste marathonloper te worden die ik kan zijn, ongeacht of dat mij op een WK of Olympische Spelen brengt. Als ik het beste uit mezelf haal, kan ik daar tevreden mee zijn. Als er dan anderen sneller zijn, is dat hun verdienste en dik verdiend,” aldus een diplomatische Somers.

Meer over de Belgische strijd op de marathon en de kansen van onze landgenoten kan u hier lezen.