De snelste stadsmarathon ter wereld, de marathon van Berlijn, is in gevaar door het coronavirus. De marathon staat gepland op 27 september, maar de Duitse hoofdstad heeft beslist om tot 24 oktober grote evenementen met meer dan 5.000 deelnemers te verbieden. Jaarlijks staan meer dan 40.000 deelnemers aan de start van die marathon.

De marathon van Berlijn staat gekend om zijn razendsnelle parcours. Van de tien officiële snelste marathons werden maar liefst zeven prestaties neergezet in Berlijn. Ook de zeven laatste WR’s op de marathon bij de mannen werden in de Duitse hoofdstad gelopen. Eliud Kipchoge was in 2018 goed voor 2u01:39, het huidige WR op de marathon. Dag op dag zeven jaar geleden liep Kipchoge overigens zijn eerste marathon in Hamburg. De Keniaan won er in 2u05:30, het begin van het grootste marathonpalmares ooit. Kenenisa Bekele, zijn teamgenoot bij het NN Running Team, benaderde die wereldrecordtijd tot op twee seconden vorig jaar. Beide heren zouden normaal gezien komende zondag aan de start staan van de London Marathon in een rechtstreeks duel, al moest die wedstrijd zoals vele andere wijken voor het coronavirus.

Eliud Kipchoge na zijn WR in Berlijn – Foto: NN Running Team

De marathon van Berlijn komt echter in gevaar door strenge, nieuwe coronamaatrdegelen uitgevaardigd door het stadsbestuur. Tot 24 oktober worden alle evenementen met meer dan 5.000 deelnemers verboden, waardoor het onmogelijk lijkt om de marathon in zijn huidige vorm op 27 september (met meer dan 40.000 deelnemers uit de hele wereld) te laten plaatsvinden. Het zou ook een veeg teken zijn voor de resem grote stadsmarathons die na Berlijn volgen met onder meer de uitgestelde marathons van Boston, Londen en Rotterdam, maar ook de ‘gewone’ marathons op de kalender zoals Amsterdam, Chicago en New York.

Scenario à la Tokio?

Toch is er een sprankeltje hoop voor de absolute toppers, aangezien de marathon van Tokio in volle coronatijden op 1 maart wél kon plaatsvinden. Er stonden weliswaar alleen maar elites aan de start (enkele honderden atleten in plaats van 35.000 deelnemers). Onze landgenoot Bashir Abdi greep die kans met beide handen en stoomde in de Japanse hoofdstad naar een nieuw BR en een tweede stek.