Pieter Claus keerde na vorige zomer terug naar de trainingsgroep van zijn vader om het over een andere boeg te gooien. Claus kende een degelijke winter, maar stuit zoals iedereen nu op het coronavirus. De viervoudige Belgische 1500m-kampioen is daardoor voornamelijk onderhoudende trainingen aan het afwerken, tot er meer duidelijk volgt over een mogelijke wedstrijdkalender.

1500m-specialist Pieter Claus voerde na afgelopen zomer een trainingswissel door. De 27-jarige atleet van EA verliet de trainingsgroep van Raymond Van Paemel en keerde terug naar zijn vader Johan Claus, waar het voor de viervoudige Belgische kampioen op de 1500m allemaal begon. “Ik zat al een tijdje met de keuze in mijn hoofd. Als atleet wil ik altijd het beste uit mezelf halen en ik voelde dat ik op mijn limiet zat. Mijn geloof in de trainingsprincipes van Raymond was geen 100% meer, wat het signaal was om op een andere manier te gaan trainen. Als je jezelf over de volledige lijn smijt qua inzet, maar slechts 90% terugkrijgt, dan is het tijd om te veranderen. Mijn vader en ik denken hetzelfde over trainingsprincipes. Qua basis is het vergelijkbaar, maar er liggen andere accenten. Het doel is voornamelijk om meer snelheid te ervaren tijdens trainingen”, verklaart Claus.

De eerste wedstrijden onder de vleugels van zijn vader verliepen degelijk. Claus focuste zich voornamelijk op de korte crossen. “Op de CrossCup in Mol kwam ik heel goed voor de dag. Ik strandde er op slechts twee seconden van het podium. In Roeselare was het iets minder. Vervolgens heb ik voor een aantal regionale crossen geopteerd, met winst in Ertvelde. Daarna stond de CrossCup in Hannuit op de planning, maar in mijn hoofd was ik die dag meer waard dan ee achtste stek. Helaas werd ik twee weken later geveld door een keelontsteking. Dat heeft me enkele belangrijke trainingen gekost met het oog op het BK in het veld. Door het gebrek aan onvoldoende specifieke trainingen en het feit dat ik nog geheel hersteld was, moest k vrede nemen met een 17de stek. Jammer van die uitslag, maar het is wat het is”.

Pieter Claus – Foto: Jimmy Cailly

De atleet moet echter nu zoals iedereen nu toekijken hoe het coronavirus de sportzomer overhoop gooit. Daardoor probeert Claus zo rustig mogelijk te trainen, in afwachting van een mogelijke wedstrijdkalender. In oktober zat het EK in Parijs in zijn achterhoofd, maar door de afgelasting is dat niet meer aan de orde.”Zolang we niet weten wanneer de wedstrijden hervatten, blijf ik voornamelijk onderhoudend trainen. Dan spreek ik over basistrainingen en tempo’s op onverharde baantjes. Hier in de buurt van Affligem heb ik de kans om in het bos te lopen. Het is er bovendien een beetje heuvelachtig, wat de trainingen zeker niet saai maakt”.

“Ik probeer veel afwisseling in trainingen te brengen, maar van specifiek werk is er nog geen sprake. De huidige trainingen dienen vooral de overvang naar de piste te vergemakkelijken. Deze week ben ik rustig begon met de eerste weerstandstrainingen op piste. Mijn grootste doel voorlopig is om niet ziek te worden. Op sportief vlak spreek ik nooit richttijden uit. Het zou mooi zijn om zowel op de 800m en 1500m mezelf te verbeteren, aangezien mijn PR’s ondertussen al twee jaar oud zijn”, besluit de atleet van EA.

Koen Gardeyn voor Atletieknieuws.