De Structabo CrossCup Relays in Gent betekenden voor heel wat toppers de start van het winterseizoen. De verwachte topfavorieten deden wat van hen verwacht werd: winnen. Het podium bij de vrouwen bestond zoals verwacht uit CABW, ACHL en OEH. Bij de mannen zorgden EA en ROBA met de verrassing, aangezien zij OEH flankeerden op het podium. Hieronder leest u een resem aan reacties na de eerste grote test van het veldloopseizoen.

Vrouwen

Imana Truyers (CABW) – Eerste plaats

“Het was op voorhand wat afwachten, aangezien we alle drie een beetje gesukkeld hebben in de aanloop naar de Relays. We vroegen ons af of we in dezelfde vorm van vorig jaar verkeerden. Die vraag kreeg tijdens de race een antwoord. We zijn er vol voor gegaan, met succes. Qua conditie is het bij mij nog niet optimaal. Ik train rustig verder met het oog op Mol. Pieken wil ik pas in december doen, aangezien het EK halen en daar goed presteren primeert.”

Sofie Van Accom (ACHL) – Tweede plaats 

“Het voelde heel vlot en comfortabel aan. CABW was te ver voor ons om nog kans te maken op een eventuele overwinning. Ik heb op mijn eigen tempo het gat proberen dichten. De zandstroken gingen vlot. Een pittige versnelling was wel nodig om Lisa Rooms te snel af te zijn. Het was handig dat ik Lisa als mikpunt had. De tijden van vandaag ga ik niet echt vergelijken. Iedereen loopt een andere koers op de Relays. Mol is een moeilijke manche door het zand, maar ik ga er zeker het beste van maken.”

Lisa Rooms (OEH) – Derde plaats

“Het is leuk om in tegenstelling tot vorig jaar wel op het podium te staan. Lindsay De Grande en Astrid Verhoeven hebben het absoluut super gedaan. Zeker voor Lindsay vond ik het verre van een gemakkelijke opgave. Over mezelf ben ik ook tevreden. Op training vlot het en ik leverde eerder deze week een goede lactaattest af. Het was echter niet simpel vandaag omdat de voorsprong van CABW te groot was om echt van een mikpunt te gaan spreken. Bovendien voelde ik de hete adem van Sofie Van Accom in mijn nek. Sofie was in de spurt te sterk, ondanks het feit dat ik probeerde anticiperen. Ik heb vertrouwen getankt.”

Mannen

Simon Debognies (OEH) – Eerste plaats

Robin Hendrix heeft beslist om het wat spannender te maken dit jaar (lacht). Zijn valpartij bij de start was even schrikken, maar hij heeft me toch op een meer dan verdienstelijke plaats de stok kunnen geven. Het was echter wel eens aangenaam om met een mikpunt te lopen. Na één rondje liep ik terug op de kop. Het ging best vlot. Toen ik de stok gaf aan Isaac wist ik dat het binnen was. Schitterend dat de Relays voor de vijfde opeenvolgende keer naar ons gaan.”

Isaac Kimeli (OEH) – Eerste plaats

Isaac Kimeli – Foto: Golazo

“We hebben toch wel wat schrik gehad met de val van Robin Hendrix, maar Simon heeft het me relatief gemakkelijk gemaakt. Ik moest natuurlijk wel nog doorlopen, aangezien je niks cadeau krijgt. Het was een hele goede training met het oog op de volgende manche in Mol. Ik vind het jammer dat Soufiane Bouchikhi er nog niet bij kan zijn in Mol, aangezien we hem met het oog op het EK nodig hebben als team. Ik ben benieuwd wie in Mol het sterkst voor de dag zal komen.”

Lander Tijtgat (EA) – Tweede plaats

Lander Tijtgat – Foto: Golazo

“Ik heb onlangs de terugkeer naar mijn oude club EA gemaakt, op vraag van mijn coach (Raymond Van Paemel: red.). Ik heb die overstap niet bewust stilgehouden. De atletiekbond moet de lijst met getransfereerde atleten nog publiceren. Ik ben thuis aan het verbouwen, dus ik verwachtte vandaag niet al te veel. Maar na vandaag durf ik zeggen dat ik goede vooruitzichten heb. Het ging vlotter dan verwacht. In tegenstelling tot vele anderen mik ik niet zo op het EK veldlopen, maar meer op het BK veldlopen. De bedoeling is dat ik mijn topvorm in februari kan doortrekken naar een hoogtestage van vijf weken in Amerika. Ik neem voor die stage speciaal onbetaald verlof, en wil eens kijken wat leven als een prof met mij doet. Ik heb deze zomer vastgesteld dat ik niet meekan, als ik niet op hoogte ga trainen.”

Pieter Claus (EA) – Tweede plaats

“Op training draait het stukken beter dan de vorige jaren in deze periode. Dat vertaalde zich vandaag ook in mijn prestatie. Ook in teamverband ging het ons voor de wind. Sven deed het uitstekend. Met de terugkeer van Lander bij ons was het des te beter. Tweede worden hadden we echter niet verwacht. De komende weken staan in het teken van de korte crossen. Ik wil het beter doen dan de afgelopen jaren. Misschien kan ik op die manier kans maken op een ticket naar de mixed relays op het EK veldlopen.”

Wesley De Kerpel (ROBA) – Derde plaats

Wesley De Kerpel – Foto: Golazo

“We hadden met ons team op een plaats bij de beste tien gehoopt. Na Lahsene Bouchikhi hingen we op 13 seconden van de leiders. Dan begon ik meteen te rekenen dat zoiets inhalen op slechts 7km, maar daarbij moet je rekenen dat het pak altijd een beetje uit elkaar ligt. Mijn broer Kevin heeft een schitterende drie kilometer afgehaspeld, waardoor hij ons in een kansrijke positie kon afzetten. Het is hier altijd een secondespel en deze keer hebben wij geluk. Nu staan er korte crossen op de planning. Regionaal staat er eveneens een lange cross op de planning. Er is nog ruimte voor progressie, aangezien ik nu op ongeveer 90% van mijn kunnen zit.”

Jeroen D’hoedt (CABW) – Vierde plaats

“Ik kijk er altijd naar uit om hier te lopen. Dit is een plezante start van het seizoen. Ik ben een fan van het technische parcours. Als team halen we net geen podium, maar individueel ben ik zeker tevreden. Ik blijf een voorliefde voor het veld hebben. Ik opteerde komende weken voor de lange cross, maar er is nog veel werk voor de boeg. Vandaag was echter een goede start. In Roeselare hoop ik een eerste keer echt goed te zijn.”