Viervoudig Belgisch 1500m-kampioen Pieter Claus traint niet langer bij Raymond Van Paemel. De 26-jarige specialist op de 800m en 1500m gaat opnieuw bij zijn vader Johan trainen. In het verleden maakte Claus de overstap van zijn vader naar de groep van Van Paemel. De beslissing volgde nadat de atleet begon te twijfelen over zijn trainingsaanpak.

Pieter Claus kende geen topzomer het afgelopen jaar. Zijn snelste 1500m zette hij neer tijdens de IFAM Outdoor. Zijn 3’39″75 was een mooie binnenkomer, maar er zat geen stijgende lijn in zijn prestaties. Claus was in april voor het eerst op hoogte gaan trainen. De positieve gevolgen bleven echter uit. Daarna kon de atleet van EA geen toptijd realiseren. Op het BK AC volgde hij zichzelf wel voor het vierde jaar na elkaar op. Met het oog op 2020 gooit de atleet het over een andere boeg. Hij verlaat de trainingsgroep van Raymond Van Paemel en keert terug naar zijn vader Johan Claus. Claus werkt als clubtrainer in Aalst en heeft voornamelijk jonge atleten onder zijn hoede.

“Ik was er al een tijd mee bezig. Ik had niet in mijn hoofd zitten dat ik per se moest veranderen, maar ik had gewoon enkele twijfels. Als je er niet 100% in gelooft, dan moet je dat in vraag durven stellen. Als scholier heb ik de overstap naar Raymond gemaakt. Hij is een uitstekende trainer en heeft me veel bijgebracht. Ik voel echter dat het moment gekomen is om terug te keren naar mijn vader. Ik heb geen contact gehad met andere trainers, omdat ik me niet zeker zou voelen bij een andere aanpak in België. Het gaat voor velen misschien een opvallende keuze lijken, maar daar trek ik me weinig van aan. Het is mijn keuze en visie die primeert”, aldus Claus.

“Geloof niet in een overgangsjaar”

Qua trainingen komt er geen volledige ommezwaai. Daardoor weigert de atleet ook te spreken van een overgangsjaar door de trainerswissel. Het feit dat zijn trainer ook zijn vader is in het dagelijkse leven hoeft geen struikelblok te vormen. “Ik geloof niet in een overgangsjaar. We gaan een paar zaken veranderen al zou ik het flauw vinden om zoiets al excuus in te roepen. Volgend jaar wil ik gewoon mijn records benaderen. We denken over heel veel zaken hetzelfde, zowel tijdens de trainingen als ernaast. Uiteraard zijn er verschillen, want op alle vlakken dezelfde mening hebben is ronduit utopisch. Je kan de trainer en vader niet altijd van elkaar loskoppelen denk ik. Sommige dagen lukt dat perfect, op andere al wat minder. Soms moet het ook”, vertelt de viervoudige Belgische kampioen.

“EK in Parijs in het achterhoofd”

De komende weken duikt Claus het veld in. Te beginnen met komende zondag tijdens de CrossCup Relays in Berlare. Daarna volgen ook de korte crossen in Mol en Roeselare. “De komende weken zullen al een eerste indicatie zijn of de trainingen renderen. Mol en Roeselare kunnen belangrijk zijn met het oog op een team op de mixed relay op het EK veldlopen. Als ik me kan bewijzen in Roeselare, dan maak ik mits mijn pistetijden kans om erbij te zijn in Portugal (vorig jaar was Claus reserve op het EK in Tilburg; red.). Met het oog op de zomer wil ik eerst en vooral mijn records benaderen en hopelijk verbeteren. Daardoor komt het EK in Parijs mogelijks in mijn vizier, al zal veel afhangen van hoe ik me voor dat kampioenschap moet kwalificeren. Indien ik me echt goed voel de komende weken, dan overweeg ik ook om voor het eerst enkele uitstappen te wagen in zaal. Dat kan de doorslag geven voor de internationale kampioenschappen van de komende jaren”, besluit de atleet.

Pieter Claus – Foto: Jimmy Cailly