Morgen en overmorgen wordt er in het Brusselse Koning Boudewijnstadion én in Machelen gestreden om de nationale titels tijdens het BK AC. Voor héél wat sterke Belgen wordt komend weekend de (voor)laatste kans om een gooi te doen naar het WK in Doha. Op de 800m zullen in de finales dan weer voor het eerst hazen geïntroduceerd worden. De competities in het kogelstoten en hamerslingeren wijken uit naar Machelen.

Wat kunnen Tornados met de hulp van Makwala?

De korte sprintnummers kunnen absoluut voor spannende duels zorgen. Op de 100m bij de mannen worden de drie snelste Belgen van het moment door amper drie honderdsten van elkaar gescheiden. Gaylord Kuba Di-Vita is met 10″43 de snelste, maar wordt op de voet gevolgd door Kobe Vleminckx en Andreas Vranken. Bij de vrouwen krijgen we haast een exacte kopie van die krachtverhoudingen met Elise Mehuys (11″61), gevolgd door Manon Depuydt en Rani Rosius, die op één en vijf honderdsten volgen. De Nederlandse Bowien Jansen is met haar 11″39 duidelijk sneller dan onze landgenotes en wie weet stuwt ze hen wel naar nieuwe PR’s.

Over naar de 200m waarin Robin Vanderbemden de te kloppen man lijkt. De Belgian Tornado kan echter op stevige concurrentie rekenen met Jonathan BorléeKobe Vleminckx en de Nederlander Churandy Martina. Vanderbemden moet 20″36 lopen indien hij naar het WK in Doha wil. Martina heeft aan 20″40 genoeg. Imke Vervaet bewees dit jaar al meermaals dat ze kan knallen op een halve baanronde. Dit weekend start ze als favoriete met als naaste belagers Manon Depuydt en Lucie Ferauge.

Dylan en Kevin Borlée op het BK AC van vorig jaar – Foto: Peter Wagemans

De volledige baanronde kan absoluut voor één van de hoogtepunten van het weekend zorgen. Bij de mannen gaan Jonathan Sacoor en de broers Kevin en Dylan Borlée op zoek naar de WK-limiet van 45″30. Daarvoor zullen ze de hulp kunnen gebruiken van Isaac Makwala. De Botswaan was in het verleden goed voor 43″72, maar is op zoek naar zichzelf na een moeilijk seizoen vol blessures. Voorlopig moet Makwala het stellen met 45″43. Alle ogen zijn bij de vrouwen gericht op Camille Laus, die vorige week haar SB aanscherpte tot 52″58. Indien ze kans wil maken op een individuele deelname aan het WK, dan moet ze eerst onder 52 seconden zien te duiken aangezien 51″80 gevraagd wordt. De concurrentie komt met Bianca Baak en Laura De Witte vooral uit Nederland. Kiné Gaye en Elise Lasser lijken podiumkandidates.

Knalt Eykens naar WK-limiet dankzij haas in finale?

Op de 800m is er toch wel sprake van een grote nieuwigheid. In de finales zullen er namelijk hazen voorzien worden. Een snelle tijd op het BK betekent namelijk een stevige bonus qua punten met het oog op de IAAF-ranking die veel kan bepalen met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar. Bij de mannen wordt er gemikt op een tempo na 600m van 1’18. Vervolgens zal het aan Eliott CrestanAurèle VandeputtePieter SiskPierre-Antoine Balhan en titelverdediger Aaron Botterman zijn om te strijden om de Belgische titel. Al moet dat vijftal uiteraard eerst de reeksen overleven. Botterman kwam de afgelopen weken niet in actie na een mindere eerste seizoenshelft, maar zal zich niet zomaar gewonnen geven. De De Pintenaar kan namelijk voor het vierde jaar op rij winnen. De WK-limiet van 1’45″80 lijkt gezien de prestaties van afgelopen seizoen niet aan de orde.

Aaron Botterman – Foto: Peter Wagemans

Bij de vrouwen wordt er een haas voorzien die 1’29 moet lopen na 600m. Dat moet op papier ideaal zijn voor Renée Eykens, die dinsdag nog haar SB verbeterde tot 2’01″82. Voor het WK in Doha heeft Eykens 2’00″60 nodig. Volgende week vrijdag krijgt ze op de AG Memorial Van Damme nog een ultieme kans indien het zondag niet zou lukken. Camille Muls is op papier haar grootste concurrente. Muls verpulverde vorige week haar PR op 1500m en hoopt om in de buurt van haar 2’03″72 te komen, waarmee ze zich verzekerde van het EK voor beloften.

Net zoals op de 800m kan er op de 1500m een atleet voor het vierde jaar op rij de bloemen mee naar huis nemen. Mister BK Pieter Claus kende voorlopig geen topseizoen, maar kan altijd net dat tikkeltje meer dankzij zijn sterk eindschot. Hij zal zijn eventuele vierde titel echter niet zomaar krijgen. Er zijn namelijk jonge kapers op de kust met Tim Van de VeldeRuben Verheyden én een verrassend sterke Jochem Vermeulen. De man met het snelste PR aan de start is Pieter-Jan Hannes, die titelverdediger Claus enkele weken geleden in Leuven nog te snel af was. Lindsey De Grande en Jenna Wyns zullen er bij de vrouwen ongetwijfeld een pittige strijd van maken.

Lindsey De Grande en Jenna Wyns – Foto: Jimmy Cailly

De 5.000m zal naar jaarlijkse gewoonte niet de snelste wedstrijd worden, maar wel voor spektakel zorgen. Trainingspartners Wesley De Kerpel en Michael Somers moeten opletten voor jonge leeuw Thomas VanoppenHanne Verbruggen verschijnt in de voorbereiding op haar marathon van Berlijn aan de start. Zij mag vooral concurrentie verwachten van Lisa Rooms en Eline Dalemans, die de voorbije maanden vooral op de 3.000m steeple in actie kwamen. Er is geen wedstrijd op die afstand voorzien bij de vrouwen.

Obasuyi en Berings stap dichter bij Doha?

Michael Obasuyi kon voorlopig nog niet echt overtuigen op de hoge horden in zijn tweede seizoenshelft. De eerstejaarsbelofte moet met zijn PR van 13″54 voorlopig acht honderdsten onderdoen voor de WK-limiet. Dit weekend krijgt hij twee uitgelezen kansen om in eerste instantie zijn PR te gaan benaderen. Volgende week vrijdag kan hij zich meten met de absolute wereldtop op de AG Memorial Van Damme. Noors recordhouder Vladimir Vukicevic en de Nederlander Liam van der Schaaf moeten Obasuyi dit weekend aan een snelle chrono helpen. Denis Hanjoul neemt normaal gezien voor de laatste keer deel aan het BK en hoopt op een podiumplaats.

Michael Obasuyi – Foto: Maxime Delobel

Anne Zagré is op de 100m horden al zeker van het WK. Eline Berings is dat voorlopig nog niet. Vorige week kon Berings nog niet overtuigen, maar er is beterschap op komst. Veel kansen krijgt ze natuurlijk niet, aangezien de gevraagde 12″98 best dit weekend gelopen wordt, tenzij Zagré haar plaatsje op de AG Memorial Van Damme wil afstaan uiteraard. De strijd om het podium zou wel eens kunnen gaan tussen Sarah Missinne én Nafi Thiam, die furore maakte in het verspringen op de Diamond League in Birmingham en gebrand is om zich ook op de horden te bewijzen.

Over naar de 400m horden waar Julien Watrin op basis van zijn progressie van de afgelopen weken op weg lijkt naar een eerste duik onder 50 seconden. Dylan OwusuRomain Nicodeme en Tuur Bras zullen maar al te graag profiteren van een snelle koers om in de buurt van hun PR’s te finishen. De Brit David Greene (SB van 49″67) kan hen daar ook aardig bij helpen. Voor de strijd op de lage horden bij de vrouwen verwijzen we u graag door naar een babbel met favorietes Hanne Claes en Paulien Couckuyt.

Art en Smets vol voor WK-limiet

In het polsstokspringen bij de heren is Ben Broeders in 2019 heer en meester. Zijn naaste belager Arnaud Art kende voorlopig één uitschieter met 5m70, maar voor Doha heeft de voormalige Belgische recordhouder nog een extra centimeter nodig. Over de ambities van Broeders leest u hier meer. Fanny Smets verbeterde vorige week haar eigen BR. Met 4m51 komt ze slechts vijf centimeter tekort om naar het WK af te zakken. Volgende week vrijdag krijgt Smets op de AG Memorial Van Damme een extra kans indien ze dit weekend niet in haar opzet slaagt. De strijd om het podium bij de vrouwen kan mooi worden met onder meer Mélanie VissersAurélie De Ryck en Chloé Henry.

Fanny Smets op de Urban Memorial Van Damme – Foto: Golazo

In het hoogspringen zullen Europees juniorenkampioen Thomas Carmoy en Bram Ghuys ongetwijfeld richting 2m20 willen springen. Ghuys deed dat deze week al in het Nederlandse Zoetermeer en lijkt beter in vorm te zitten dan Carmoy, die na zijn goud op het EK een welverdiende pauze inlaste. Claire Orcel is de absolute topfavoriete bij de vrouwen. Orcel is al zeker van haar WK-ticket. Junioren Zita Goossens verbeterde deze zomer haar PR naar 1m84 en lijkt de gedoodverfde kandidate voor het zilver.

Corentin Campener maakt geen kans op de 8m17 voor Doha, maar kan zich wel optrekken aan de Fransman Maiau Raihau en de Brit Feron Sayers. Dat duo ging namelijk wel al voorbij 7m90 dit jaar. Campener moet echter uitkijken voor Mathias Broothaerts, die met 7m59 deze zomer in de buurt van de 7m72 komt van zijn Brusselse verspringcollega. Jazmin Sawyers is dé grote naam in het verspringen. De Britse heeft één centimeter meer nodig dan haar 6m71 om naar Doha te mogen. Hanne Maudens, die de afgelopen weken een trainingsstage afwerkte, zal het met veel plezier opnemen tegen Sawyers. Maudens komt ook in actie op de 100m horden en treedt volgende week vrijdag aan op de AG Memorial Van Damme in het verspringen. Hinkstapspringer Bjorn De Decker krijgt met de Brit Nathan Douglas (16m88) en de Fransman Harold Correa (16m82) twee mannen naast zich die ruim beter doen dan de 15m25 van De Decker.

Milanov en die dekselse 65 meter

Philip Milanov kwam deze zomer al tot 64m73. Dat is echter niet voldoende voor Doha, aangezien de limiet exact 65m00 bedraagt. Op papier heeft de voormalige vice-wereldkampioen in het discuswerpen nog twee kansen. Ook volgende week vrijdag kan Milanov in de finale van Diamond League een figuurlijke en letterlijke gooi naar Doha doen. Bij de vrouwen ging Anouska Hellebuyck als enige landgenote voorbij 50 meter. Toch zal ze moeten opletten voor titelverdedigster Katelijne Lyssens. Ook in het kogelstoten topt Milanov de ranglijst met 17m60. Hier mag hij echter stevige concurrentie verwachten van Matthias Quintelier en Max Vlassak.

Timothy Herman – Foto: Johnny De Ceulaerde

In het hamerslingeren zijn Remi Malengreaux en Belgisch recordhoudster Vanessa Sterckendries de absolute favorieten. Bij de mannen treedt met de Brit Osian Jones een klepper aan. Jones noteerde dit jaar al 73m89, net geen negen meter beter dan Malengreaux. Zowel het kogelstoten als het hamerslingeren gaat door in Machelen. Het speerwerpen kan een mooi duel worden tussen twee generaties met Timothy Herman als de ervaren rot en Cedric Sorgeloos als de coming man. Herman was deze zomer goed voor zijn eerste worp voorbij 80 meter met 80m48. Sorgeloos heeft dan weer een fabelachtig Belgisch juniorenrecord van 79m82 achter zijn naam staan. Pauline Smal ging als enige landgenote voorbij 50 meter en zal kunnen profiteren van de aanwezigheid van de sterke Australische speerwerpster Mackenzie Little (59m47).

Mooie namen aan de start van BK AMH

Ook het BK AMH kan rekenen op héél wat toppers. Zo verschijnen onder meer Gitte HaenenPeter GenynLéa Bayekula en Remi Kizito aan de start.

Peter Genyn – Foto: Gaby De Vos

De volledige deelnemerslijst kan u hier terugvinden

Voor het uurrooster verwijzen we u hier graag door.