Op 33-jarige leeftijd toonde Fanny Smets zich sterker dan ooit. Zowel outdoor als indoor scherpte de polsstokspringster de nationale records aan. Na deelname aan het WK in Doha verlegde Smets haar focus naar de Olympische Spelen in Tokio om zo haar carrière met glans af te sluiten. Nu de Spelen door het coronavirus met één jaar uitgesteld werden, besloot Smets onlangs om nog één extra jaar door te gaan alvorens de topsport af te zwaaien.

De voorbije zomer bracht Fanny Smets het BR in het polsstokspringen op 4m51. Dankzij die prestatie mocht de CABW-atlete het vliegtuig op richting Doha voor haar tweede WK bij de senioren. De kwalificaties vormden net als twee jaar eerder in Londen het eindstation voor Smets, maar met 4m50 werd ze wel op waarde geklopt. Het leverde haar een twintigste plaats op. Deze winter surfte Smets verder op de goede flow van het zomerseizoen. Ondanks een verbetering van haar eigen BR tot 4m40 bleef de atlete toch op haar honger zitten.

“Ik noteerde mijn beste prestatie ooit in zaal, maar toch kijk ik gefrustreerd terug op mijn indoorcampagne. Door het late WK in Doha hervatte ik pas in november de trainingen. Ik koos bewust voor een lange voorbereidingsperiode met een kort indoorseizoen van amper drie weken aangezien mijn focus volledig op Tokio lag. Ik had zo onvoldoende tijd om de puzzel te leggen en kon niet van mijn progressie genieten”, vertelde de meervoudig Belgische kampioene.

Fanny Smets in actie op het WK in Doha – Foto: Bjorn Parée

Olympische droom verwezenlijken

Het nieuws over het uitstel van de Olympische Spelen naar 2021 en nadien ook de afgelasting van het EK in Parijs was een harde noot om te kraken voor Smets. “Het uitstel van de Spelen was een klap in het gezicht, al kon ik vrij snel mijn focus verschuiven naar het EK in Parijs. Ik was er zeker van dat ik daar de finale kon halen en zo met oog op de Spelen punten had kunnen sprokkelen voor mijn ranking. Toen beide objectieven wegvielen, bleef ik doelloos achter”, reageerde Smets die vaak op Papendal in Nederland traint.

Onder meer het financiële aspect zette de Belgische recordhoudster toch even aan het denken over het vervolg van haar topsportcarrière. De polsstokspringster zette enkele maanden geleden een crowdfundingcampagne op poten, maar zonder profstatuut blijft het moeilijk om zich nog een jaar langer ten volle op haar sport te kunnen focussen. Het doel heiligt echter de middelen waardoor Smets besloot nog niet meteen een punt achter haar carrière te zetten. De Olympische Spelen wil ze koste wat kost kunnen afvinken waardoor Smets nog tot en met 2021 zal doorgaan.

“Het zat al even in mijn hoofd om na de Olympische Spelen te stoppen. Ik ben ondertussen al 34 jaar en word er niet jonger op. Ondanks het wegvallen van de kampioenschappen deze zomer is het nooit een optie geweest om meteen te stoppen. De vraag is niet of ik nog gemotiveerd ben om mijzelf nog een jaar extra af te beulen, maar wel hoe ik dit financieel nog langer kan volhouden. Het gebrek aan financiële ondersteuning heeft veel impact op mijn voorbereiding, maar zeker ook op mijn mentale gezondheid en mijn toekomst na mijn topsportcarrière”, klonk het.

https://www.instagram.com/p/B_aMBU5nmEr/?utm_source=ig_web_copy_link

“Ben er zeker van dat ik hoger kan dan 4m51”

Doelloos of niet, Smets laat de teugels niet zomaar vieren op training. Ze werkt nog steeds een aardig gevuld schema af in de hoop deze zomer toch nog in competitie te kunnen uitkomen. “Ik train nog even frequent als voor de coronacrisis, maar de intensiteit werd wel teruggeschroefd. De aandacht gaat nu vooral uit naar preventie zodat ik goed zit als het opnieuw tijd is om te knallen. Mijn trainer RJ (Robbert-Jan Jansen, red.) houdt goed rekening met mijn mentaal welzijn en zorgt er telkens voor dat ik op tijd de juiste focus te pakken krijg. Hij stelt zich heel flexibel op en past de schema’s aan waar nodig. Ik zou deze zomer heel graag nog een paar leuke wedstrijden springen. Ik ben een wedstrijdbeest en er is niets wat ik liever doe. Ook het sociale aspect, het lachen met concullega’s, mis ik nu enorm.”

Nu er een einddatum op haar topsportcarrière staat, is het maar de vraag wat Smets nog hoopt te verwezenlijken alvorens ze de spikes aan de wilgen hangt. “Ik ben er zeker van dat ik nog hoger kan dan die 4m51 die momenteel achter mijn naam staat. Ik maak er een belangrijk doel van om hoger te gaan dan mijn recordsprong en dat zal ook nodig zijn als ik volgend jaar de status van olympiër wil verkrijgen”, besloot de beste Belgische polsstokspringster van ons land.