Ben Broeders heeft op het Leuvense Polsstokgala zijn eigen Belgisch record in het polsstokspringen aangescherpt. Broeders vloog in zijn derde poging over 5m81, een verbetering van zijn eigen BR met welgeteld één centimeter. Voor eigen publiek was de man van DCLA beter dan Nederlands recordhouder Menno Vloon en de Australiër Kurtis Marschall. Fanny Smets verbeterde ei zo na het BR bij de vrouwen? 

Ben Broeders heeft voor eigen publiek in Leuven voor een stunt gezorgd. In de regen vloog de Belgische recordhouder op het Leuvense Polsstokgala namelijk over 5m81, een verbetering van zijn eigen BR met exact één centimeter. De atleet van DCLA begon op aan zijn competitie op 5m36 en bleef foutloos tot op 5m71. Op die hoogte had de 26-jarige atleet een tweede poging nodig, maar Broeders klaarde de klus en mocht zich op dat moment de nieuwe meetingrecordhouder noemen. Ook de Nederlander Menno Vloon vloog over 5m71.

Op 5m81 ging de lat maar héél nipt liggen in de eerste poging van onze landgenoot, waardoor Broeders in de de resterende twee pogingen alles op alles zette. Het loonde, want in zijn ultieme poging wipte de atleet over de lat. Het publiek ging terecht uit z’n dak en voor Broeders was het zowel mentaal als fysiek een héél belangrijke prestatie. Afgelopen winter kon de voormalige Europese beloftekampioen namelijk nooit degelijk voor de dag komen na hamstringproblemen. Ook in openlucht liep het niet meteen van een leien dakje. Op de Olympische Spelen van Tokio strandde hij op een zucht van de finale.

“Dit was mijn strafste polsstokavond ooit, zeker gezien de omstandigheden”, klonk het na afloop bij een glunderende Broeders. De atleet alludeerde op de regen die de polsstokspringers vanaf 5m51 parten speelde. De organisatie opteerde zelfs voor een korte regenpauze middenin de competitie, een oplossing die voor Vloon en Broeders goed uitpakte. De Australiër Kurtis Marschall vervolledigde het polsstokpodium in Leuven met een sprong van 5m61. Broeders krijgt op 3 september een unieke kans voor eigen volk om zijn BR nog wat scherper te stellen tijdens de Allianz Memorial Van Damme. Tijdens die wedstrijd krijgt hij onder meer het gezelschap van Mondo Duplantis en Renaud Lavillenie.

Smets mist BR op een haar na, Philtjens derde cadet aller tijden

Ei zo na sneuvelden drie Belgische records in Leuven, want Fanny Smets legde de lat na een gelukte poging op 4m25 meteen op 4m54, een verbetering van haar eigen BR met één centimeter. Zowel in haar eerste als derde poging kwam de 35-jarige atlete van CABW wel héél dicht in de buurt van een gelukte sprong, maar de lat was Smets niet gunstig gezind. In principe werkt de beste Belgische polsstokspringster aller tijden nog twee wedstrijden af, voor ze haar stokken definitief opbergt. Ook cadet Ylio Philtjens kwam aardig in de buurt van een BR. Het talent van DCLA wipte eerst over 4m51, goed voor de derde prestatie aller tijden bij de cadetten om vervolgens de lat op 4m66 te leggen. Het 33 jaar oude BR van Domitien Mestre, die zelf aanwezig was in Leuven, ging er niet aan. Al wordt Philtjens zeker een naam om de komende jaren in de gaten te houden.

Fanny Smets – Foto: Golazo