Fanny Smets nam enkele weken na de Olympische Spelen in Tokio afscheid van de topsport. Toch heeft de Belgische recordhoudster in het polsstokspringen haar liefde voor atletiek niet opgeborgen. Naast haar voltijdse baan als arts spreidt Smets haar tentakels uit in de wereld van het atletenmanagement. Ze ontfermt zich onder meer mee over het wedstrijdprogramma van de huidige Belgische leading lady in het polsstokspringen, Elien Vekemans.

Zeventien keer werd Fanny Smets Belgisch kampioen in het polsstokspringen. Ze begon in 2008 aan haar verzameling titels. In 2021 mocht Smets een laatste keer haar palmares opsmukken met een gouden plak, evenals een eerste deelname aan de Olympische Spelen.

Op 35-jarige leeftijd hield Smets de topsport definitief voor bekeken. Enkele maanden geleden begon ze aan een nieuwe uitdaging als atletenmanager. “Het draait zeker niet om het geld, want mijn managementbaan is niet mijn hoofdactiviteit. Ik wil puur mijn passie voor het polsstokspringen delen met de huidige generatie atleten”, vertelt Smets die in hoofdberoep actief is als arts en daarnaast een sportartsenopleiding volgt.

Topsportervaring delen

Smets vertegenwoordigt uitsluitend polsstokspringers, waaronder Elien Vekemans, en wil dat ook zo houden. Haar voornaamste troef is haar eigen topsportervaring. “Ik weet perfect welke vliegtuigmaatschappijen de polsstokken meenemen of in welk model ze passen. Ik ken de toffe urbanwedstrijden en doordat heel wat van mijn vroegere concurrenten in het wereldje zijn blijven hangen, kan ik ook op verschillende contacten terugvallen.” Bovendien werkt de atlete van CABW samen met Olivier Gloor, de athlete liaison van de Diamond League-wedstrijd in Rabat. Hij heeft de ervaring om atleten binnen te loodsen in het Diamond League-circuit. “De perfect combinatie”, aldus Smets.

Foto: Golazo

Van polsstokcoach naar atletenmanager

Tot een jaar geleden hield Smets nog voeling met de sport door haar rol als polsstokcoach. Uiteindelijk bleek dat engagement niet langer haalbaar. “Naarmate mijn atleten beter werden, namen de verwachtingen toe. Met mijn job als arts was het gewoon niet mogelijk om een heel weekend op de atletiekpiste te staan. Gelukkig vond ik een andere manier om betrokken te blijven bij de sport. Mijn bijberoep als manager moet wel vooral leuk blijven. Ik wil het niet als extra druk ervaren.” Haar medische achtergrond helpt haar ook om op og een andere manier actief te blijven in de sport: “Enkele maanden geleden vervoegde ik de medische staf op een trainingsstage van het BOIC. Het is super dat ik dit allemaal kan doen.”

“Als topsporter doe je jezelf wat aan”

Hoewel de voormalige topsportster na de Olympische Spelen in Tokio in een diep dal viel, kan de ex-atlete met een deels positieve blik terugkijken op haar lange periode aan de top. “Met tijd en psychologische hulp ben ik er weer bovenop geraakt. Als topsporter doe je jezelf ook wat aan. Gelukkig zijn de mooie momenten die je soms hebt heel bijzonder. Een tijd geleden vond ik bovendien een papiertje terug met daarop de zin: ‘Ik hoop dat ik ooit in mijn leven 4m20 spring’, de toenmalige Belgische recordhoogte. Dat is meer dan gelukt”, lachte Smets.