Steven Casteele kon deze winter afsluiten met een zesde plaats op het BK veldlopen. Ook in het eindklassement veroverde Casteele de zesde stek. De atleet van KKS focust al een tijdje op het langere werk en keek ambitieus vooruit naar de wegwedstrijden in het voorjaar, maar zag zich door het coronavirus genoodzaakt de planning te herzien.

“Ik ben zelf voorlopig nog niet geconfronteerd geweest met zieken in mijn omgeving”, steekt de jongste van de broers Casteele van wal. “De bedoeling was om na het BK veldlopen een aantal snellere wegwedstrijden in Nederland mee te doen. De Parelloop in Brunssum op 15 maart en de halve marathon van Venlo op 29 maart stonden op de agenda. De halve marathon in Venlo stond ingepland om een gooi te doen naar EK-kwalificatie. Het is een sterk bezette wedstrijd met een snel parcours”, vertelt Casteele

“Toen bleek dat de Parelloop niet zou kunnen doorgaan, besloot ik dan maar een snelle 10 km op mijn eentje te lopen, met fietsbegeleiding van mijn broer. Ik liep solo nog naar 30:18, dus de vorm zat wel goed”, laat Casteele nog weten.

Wat het EK in Parijs betreft koestert de West-Vlaming weinig hoop. “Ik denk niet dat het EK in Parijs zal doorgaan, of toch zeker niet op de geplande datum. Ik ga er in elk geval niet van uit dat ik kan deelnemen aan het EK halve marathon. Eventueel zou er wel nog geschoven kunnen worden met de datum, maar dan komen weer andere wedstrijden in het gedrang. Ook het EK veldlopen is dan niet meer heel veraf.”

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor de stageplannen van de afstandsloper. “De bedoeling was om rond deze periode een trainingsstage te doen in Spanje met mijn team F-Sport. Die stage kan uiteraard niet doorgaan. Begin juli staat wel nog een hoogtestage gepland in Sankt Moritz. Wat die stage betreft, zaten ook eventuele kampioenschappen in het achterhoofd. Hopelijk is de situatie tegen dan onder controle.”

Dankzij een aantal aanpassingen kan Casteele voorlopig wel goed trainen. “Twee keer per week doen we een groepssessie core-stability via Skype. Op die manier biedt deze periode ook een mogelijkheid om te werken aan mijn zwakkere punten. Voorlopig beperk ik bij looptrainingen het gezelschap tot mijn broer Tom. Op training werk ik nu ook iets meer op snelheid, met het oog op eventueel een snelle tijd op de piste verderop in de zomer. Deelname aan het BK outdoor kan eventueel ook een doel worden, maar dat valt nog te bespreken met mijn trainer.”

Het wegvallen van stages en wedstrijden biedt ook tijd voor andere zaken. “Toen duidelijk werd dat de stage in de paasvakantie niet zou kunnen doorgaan, besloot ik een puppy in huis te nemen. Billy houdt mij nu gezelschap op de mat tijdens de core-stability”, besluit Casteele.

Simon Vandenbon voor Atletieknieuws.