Op 7 februari meldde de Zweedse atletiekbond dat Europees veldloopkampioen Robel Fsiha positief had getest in de aanloop naar het EK veldlopen in het Portugese Lissabon. Ook het B-staal van de 23-jarige Zweed is positief, waardoor hij zijn Europese titel verliest. Aras Kaya wordt zo op de groene tafel de nieuwe Europese kampioen. Yermaneberhan Crippa en Julien Wanders schuiven een plaatsje op naar respectievelijk zilver en brons.

Fsiha zelf verklaarde dat hij positief testte door het gebruik van medicatie tegen een verkoudheid. Hij was de eerste Zweed ooit die een seniorentitel kon behalen voor het land op het EK. Al heeft dat sprookje niet lang mogen duren. De in Eritrea geboren atleet verkreeg in 2018 de Zweedse nationaliteit. Hij blies de concurrentie op het EK in Lissabon weg, zonder adelbrieven te kunnen voorleggen. Toen werden al vraagtekens bij zijn prestatie geplaatst.

Voor onder meer Julien Wanders, die de wedstrijd hard maakte in de aanvangsfase, maar uiteindelijk net naast het podium viel, is het een soort van eerherstel. Al had de Zwitser maar al te graag op het podium gestaan in Lissabon. Aras Kaya is de eerste Turk die, weliswaar op de groene tafel, een tweede Europese veldlooptitel bij de senioren mannen wint.

Europees kampioen in het veld Fsiha betrapt op doping