Dit weekend vond in Huizingen het BK 10.000m plaats en de nationale titels werden een prooi voor Jana Van Lent en de verrassende Enzo Noel. De kampioene bij de vrouwen plaatst zich op die manier voor het beloften-EK in Espoo en zal op het vliegtuig naar Finland onder andere Noah Konteh tegenkomen, die derde werd bij de mannen.

De allersnelste Belgen over 10.000m ontbraken in Huizingen waardoor er voor de aanwezigen kansen lagen. Bij de mannen was het op voorhand voornamelijk uitkijken naar Guillaume Grimard, de bronzen medaillist van het BK cross, en Steven Casteele. Die twee waren eerder al onder 29’ gedoken en Grimard had vooraf aangekondigd dat hij op zoek zou gaan naar kwalficatie voor de European 10.000m Cup, de limiet ligt op 28’37”35.

Verrassend genoeg was het underdog Enzo Noel die de Belgische titel kon veroveren. Hij deed dat in 29’15”54 en neemt zo een hap van bijna twintig seconden uit zijn persoonlijk record. Steven Casteele en Noah Konteh mochten mee het podium op, Grimard werd vierde en zal zich zijn debuut op de 10.000m anders voorgesteld hebben. De 19-jarige Konteh mag zich dankzij zijn 29”21’30 opmaken voor het beloften-EK in Espoo.

Bij de vrouwen maakte Jana Van Lent haar favorietenrol helemaal waar. Ze won in 34’14”95 en had zo bijna een minuut voorsprong op de nummer twee. Daarmee heeft ook de kersverse Belgische kampioene haar ticket voor het EK voor beloften beet.

Jana Van Lent op het beloften-EK cross in Turijn – Foto: Jeroen De Meyer