800m-specialist Aaron Botterman gaat aan de slag bij trainer Tim Moriau. Botterman trainde sinds eind 2013 onder de vleugels van de Amerikaan Noel Montrucchio, maar kiest dus nu voor een andere aanpak. Botterman werd outdoor al drie keer Belgisch kampioen op de 800m en staat in de top tien aller tijden met zijn PR van 1’46″17.

Aaron Botterman traint niet langer bij de Amerikaan Noel Montrucchio, maar wel bij Tim Moriau. Botterman, die in 2018 een absoluut topjaar kende, met onder meer een derde Belgische titel op de 800m in openlucht, trok die lijn door tijdens de winter van 2019. Zijn zomerseizoen werd echter afgeremd door achillespeesklachten. Op het BK in zaal moest Botterman nipt de duimen leggen voor Aurèle Vandeputte. Qua tijden kwam hij niet in de buurt van zijn indoor-PR van 1’47″94.

“Ik heb af en toe wel snel gelopen, maar er zit geen constante in”, aldus Botterman, die het nu over een andere boeg gooit. “Ik heb me altijd goed gevoeld bij Noel, maar ik heb nog een paar jaar (op 1 mei wordt de atleet 26; red.) om er alles uit te halen. Het is een persoonlijke keuze geweest om voor Tim als nieuwe trainer te opteren, aangezien hij werkt rond variabelen die ik ook belangrijk vind. In zaal kwam er niet uit wat ik gehoopt had, zeker nadat ik me vorig jaar kon meten met de Europese top. Daardoor heb ik ook kostbare punten laten liggen die me eventueel naar een groot kampioenschap hadden kunnen stuwen”, verklaart de drievoudige Belgische kampioen op de 800m.

Botterman gaat trainen onder Moriau, maar dat betekent niet dat hij meteen toetreedt tot het Runner’s lab Athletics Team. “Ik ga een proefperiode in van zes maanden. Dat is een periode die me toelaat om te zien of het systeem ook werkt voor mij en of ik kan aarden in de groep. Vallen die puzzelstukjes in elkaar én volgen er goede prestaties, dan kan ik mogelijks toetreden tot het team. Mijn eerste doel is om te bewijzen dat ik bij de beste Belgen op de 800m behoor”, klinkt het bij de atleet van KAAG.

“Gewoon zo snel mogelijk lopen”

Aaron Botterman – Foto: Peter Wagemans

Botterman droomde mits een sterk indoorseizoen van de Spelen in Tokio, maar verlegt de focus nu vooral naar het lopen van een snelle tijd. Zijn PR van 1’46″17 dateert intussen van 2014. De atleet heeft ook nog één semester als student kinesitherapie te gaan. Voor het EK in Parijs wordt 1’46″36 gevraagd. “Het doel wordt gewoon om zo snel mogelijk te lopen. Normaal gezien ga ik daarvoor nog de nodige kansen krijgen. Er gaan op structureel vlak aanpassingen zijn, aangezien ik twee keer per week wordt verwacht op andere trainingslocaties (Leuven en Huizingen) om met het team te trainen. Het zal afwachten worden hoe ik dat ga verteren. Al kan ik wel genieten van een goed boek als ik met de trein ga. Intellectueel zal ik er alvast goed bij varen (lacht; red.). Verder werk ik ook aan mijn thesis en ben ik bezig met mijn laatste vakken alvorens ik mijn diploma op zak kan steken”, vertelt Botterman.

De keuze kwam er niet omdat het ORT van Tim Moriau onlangs werd omgedoopt tot het Runners’ lab Athletics Team. “Ik was al een tijdje bezig met het zoeken naar een nieuwe trainer. Een paar punten zijn voor mij cruciaal. Met Tim heb ik echter al een tijdje geleden, voor het nieuws rond de nieuwe sponsors, beslist om onder zijn vleugels te trainen. Mijn voornaamste doel is om alles wat ik in me heb nog enkele jaren volledig in deze sport te investeren. De kans bestaat dat het goed afloopt, maar het kan evengoed zijn dat ik op mijn honger blijf zitten. Ik had nood aan een nieuwe omgeving en die heb ik gevonden”, besluit de atleet.