Gisteren vormde het Provinciaal Domein in Huizingen het decor voor een testwedstrijd van het Runner’s lab Athletics Team. Onder meer Stijn Baeten, Robin Hendrix, Simon Debognies en Lisa Rooms maakten hun opwachting in eigen huis tijdens een 1000m en 3.000m. Vooral Baeten en Hendrix lieten een uitstekende indruk achter.

Het Runners’ lab Athletics Team hoopte met een officieuze wedstrijd onder de noemer ‘Track is back’ de atleten binnen het team te motiveren met een soort wedstrijdprikkel. Er stonden twee races op de planning, waarbij telkens een vrouwelijke atlete een voorsprong kreeg op haar mannelijke collega’s. Hierbij was er telkens een fietser als tempomaker voorzien. Op de 1000m kreeg Nanouk Stevens een voorgift van 30 seconden op een kwartet aangevoerd door Stijn Baeten. Die laatste zou in de slotronde het verschil maken na een relatief rustige aanvangsfase. Dankzij een splijtende laatste 200m dook Baeten (weliswaar officieus) onder 2’20 met een handgestopte 2’19″51, daarmee zou hij net de top tien aller tijden induiken. Aaron Botterman, die sinds begin maart aan een proefperiode is binnen het team, legde beslag op de derde stek in een officieuze 2’25″04. Philip Cortvriendt bleef se 800m-specialist voor in 2’24″76.

De line-up van de 800m – Foto: Quinten Lafort

De 3.000m kon met Robin HendrixSimon Debognies en de Fransman Hugo Hay vuurwerk opleveren. De top drie moest gemiddeld beter doen dan de Nederlander Frank Futselaar, die afgelopen weekend op de ‘CoronaSolo3k’ naar 7’58 liep. Dat trio maakte jacht op Lisa Rooms, die haar zinnen had gezet op een tijd in de buurt van haar PR (9’13″38) en de beste prestatie tijdens de ‘CoronaSolo3k’ van de Zweedse Sarah Lahti (9’12). De atlete kreeg exact één ronde voorsprong kreeg op de heren. Rooms, die de afgelopen weken stevig kilometers draaide op training, liep naar een degelijke 9’21″53, maar het was het mannelijke trio dat imponeerde. Het gemak waarmee Hay en Hendrix halfweg na 4’04 passeerden, deed het beste verhopen met het oog op de slotfase. Daarin maakte Hendrix met zijn Franse kompaan het mooie weer. Debognies, die voor het eerst sinds 2018 opnieuw aantrad op een piste voor een ‘wedstrijd’, klampte moedig aan en zou slechts een handvol seconden moeten toegeven op zijn oppermachtige trainingsmakkers. Met een handgestopte 7’53″44 was de 23-jarige atleet bijzonder tevreden.

Het was Hay die voorin over de beste papieren leek te beschikken bij het ingaan van de laatste bocht, maar Hendrix ging toch opnieuw over de Fransman. Onze landgenoot dook met een officieuze 7’50″62 onder de tijd die hij afgelopen winter neerzette op het BK in zaal. Toen fungeerde Hay, die een kleine halve seconde later over de finish bolde, nog als haas. Het merendeel van de atleten binnen het team vertrekt komend weekend op hoogtestage naar Sankt Moritz. Daar is ‘kapitein’ Isaac Kimeli wél van de partij. Kimeli laste tijdelijk een rustpauze in enkele weken geleden en trad daardoor niet aan tijdens de testwedstrijd.

De line-up van de 3.000m met Hugo Hay (centraal), Simon Debognies en Robin Hendrix – Foto: Quinten Lafort

Simon Debognies: “Had stiekem gehoopt op die duik onder acht minuten”

“Dit was echt wel de wedstrijd die ik nodig had om het nodige vertrouwen te krijgen. Ik had het gevoel van de piste echt gemist, zeker met alles wat bij een wedstrijd komt kijken. Vandaag was een mooie testcase met het oog op echte wedstrijden. Het was een vrijwel ideale koers dankzij het treintje met Robin en Hugo. Ik weet dat ik met wat kwaliteitstrainingen mijn oude niveau kan bereiken”, aldus Debognies. “Ik had stiekem gehoopt op een duik onder acht minuten, maar 7’53 had ik niet durven dromen. Mentaal weegt het zeker door als je zo’n lange periode geen prestaties hebt kunnen neerzetten. Vandaag was een stap in de goede richting en ik ben dus zeker tevreden”, voegde de atleet toe.

Robin Hendrix: “Deze zomer graag onder die tijd duiken in officiële wedstrijd”

“Ik moet zeker tevreden zijn met mijn chrono. Er was toch een bepaalde honger om eens te testen wat ik waard was na die maanden trainingsarbeid. Stiekem had ik op een duik onder 7’50 gehoopt. In het begin voelde het iets te traag aan, we zijn 4’04 gepasseerd halfweg, maar voor een eerste wedstrijd mag ik zeker tevreden zijn. Ik hoop in een 3.000m deze zomer zeker onder die tijd van vandaag te duiken in een officiële wedstrijd. Het zal afhangen van hoe iedereen alles zal organiseren. Op de 1500m zit ik nog op mijn honger en waar ik nog sneller wil kunnen. Daarnaast is er op de 5.000m ook nog veel potentieel, maar dat wordt dit jaar geen evidentie om een degelijke wedstrijd te vinden”, vertelde Hendrix na afloop.

Stijn Baeten: “Hebben duidelijk niet stilgezeten”

“Ik had vooraf gehoopt op een tijd van 2’20, omdat ik die 1000m mooi in stukken van 200m had verdeeld. Dan kwam het neer op 28 seconden per 200m. Dat zou moeten lukken, alleen wist ik niet of mijn huidige conditie dat zou toelaten door een gebrek aan weerstandstrainingen. Het blijkt dat het dus wel mogelijk is. De test hier toont aan dat we duidelijk niet stilgezeten hebben tijdens de coronamaanden (lacht; red.). Ik vind zo’n 1000m een rare afstand om te lopen, waardoor ik het moeilijk kan vergelijken met andere prestaties. Daarvoor moet ik eerder een 800m of 1500m lopen om te weten wat ik echt waard ben”, besluit Baeten.