Bashir Abdi verpulverde gisteren in Tokio het BR op de marathon. Abdi is met zijn 2u04:49 pas de tweede Europeaan aller tijden die onder 2u05 duikt. Na zijn knalprestatie kijkt onze nationale recordhouder vooruit. De olympische marathon is het volgende grote doel, vervolgens wil onze landgenoot misschien een gooi doen naar het ER van Kaan Kigen Ozbilen.

Bashir Abdi trok naar eigen zeggen zonder grote ambities naar de marathon van Tokio. Toch was het geweten dat de marathonloper een uitstekende voorbereiding achter de rug had én daardoor ongetwijfeld kans maakte op een verbetering van zijn eigen BR. 42,195 kilometer laat bewees Abdi dat hij klaar is voor de Olympische Spelen in Tokio, al wordt de marathon gelopen in Sapporo. Met 2u04:49 verpulverde hij zijn eigen BR met bijna anderhalve minuut, bovendien is hij nu de tweede Europeaan ooit en sneller dan zijn trainingsmakker en mentor Mo Farah.

“Het is een heel mooie dag geworden. Ik had heel hard voor deze marathon getraind en stiekem had ik op deze prestatie gehoopt. In de eerste helft van de wedstrijd heb ik achter de kopgroep gelopen. Pas rond kilometer 30 ben ik beginnen op te schuiven. Het was zaak om een groep te vinden die mijn schema zou volgen en dat is perfect gelukt”, vertelt hij aan Sporza.

Bashir Abdi tijdens zijn voorbereiding op de marathon van Tokio in Ethiopië – Foto: NN Running Team

Abdi kwam tijdens de marathon vaak in beeld, aangezien hij telkens in de buurt van de beste Japanse atleten te vinden was. Suguro Osako, die het Japans record zou verbeteren en daarmee bijna één miljoen dolaar opstreek, nam de tweede groep op sleeptouw in de slotfase. “Er was heel veel aandacht voor de Japanse atleet die voor een nationaal record ging. Na 30 kilometer versnelde hij en dat was voor mij het goeie moment om wakker te worden en aan mijn inhaalrace te beginnen. In mijn laatste kilometers was ik een stuk sneller dan de uiteindelijke winnaar. Dat is mijn manier van lopen, daar train ik op”, aldus Abdi.

Bashir Abdi – Foto: Quinten Lafort

De marathon in Tokio was bijzonder, aangezien er slechts 200 lopers aan de start verschenen in plaats van de 38.000 voorziene deelnemers. Het coronavirus stak daar een stokje voor. Dat maakte van de marathon een bijzondere beleving. “De omstandigheden in Tokio waren niet ideaal. De wedstrijd het leek meer op een kleine stratenloop in Gent. Omdat er door het coronavirus slechts een 200-tal lopers mochten meedoen, was de beleving totaal anders dan tijdens een andere marathon. Er worden hier veel maatregelen genomen tegen het virus. Als ik in het hotel naar beneden moet, dan zet ik mijn masker op. Zelf vermijd ik plaatsen waar veel mensen samenkomen”, verklaart de tweede Europeaan ooit op de marathon.

Na zijn topprestatie in Tokio richt Abdi zijn blik naar de Spelen én op termijn ook het Europees record op de marathon (2u04:16), dat door Kaan Kigen Ozbilen werd neergezet op 1 december. “Als atleet wil je altijd maar beter worden. Uiteraard heb je doelstellingen en één daarvan is het Europees record op de marathon verbeteren. De prestatie in Tokio geeft me in elk geval een enorme boost met het oog op dit belangrijke jaar. Ik hoop alvast de Spelen niet in het gedrang komen door het Coronavirus”, besloot Abdi bij Sporza.