Elien Vekemans heeft haar eigen Belgisch record polsstokspringen bij de beloften met vijf centimeter aangescherpt. Vekemans was in Lubbock, Texas goed voor een sprong over 4m35. De atlete van DCLA doet zo vijf centimeter beter dan haar eigen BR bij de atleten onder 23 jaar. Ze schuift in zaal op naar een gedeelde tweede plaats aller tijden. De internationale indoormeeting in Lyon leverde weinig topresultaten op voor onze landgenoten. Ismael Debjani liep op z’n eentje naar een officieuze duik onder acht minuten, nadat hij ten val kwam in de 3.000m.

Elien Vekemans is goed op dreef aan de andere kant van de grote plas. Gisteren kwam Vekemans in actie op de Red Raider Open in Lubbock, Texas. De 20-jarige polsstokspringster, die in de VS de kleuren van Arkansas verdedigt, wipte in haar derde poging over 4m25. Vervolgens ging de lat tien centimeter hoger, waardoor ze haar eigen BR bij de beloften in het vizier kreeg. Bij haar tweede poging schoot Vekemans raak. Mét overschot vloog ze over 4m35, waardoor ze gedeeld derde aller tijden wordt in eigen land. Alleen Fanny Smets en Chloe Henry deden ooit beter. Vekemans liet daarna nog mooie dingen zien op 4m45, maar de lat ging drie keer liggen.

Elien Vekemans – Foto: Maxime Delobel

“Elien is meteen met andere stokken beginnen springen. Vorige week is ze naar die stokken overgeschakeld, maar toen moest ze dat zelf bepalen aangezien haar trainer in de VS door corona in quarantaine zat. Met de coach erbij heeft dat gisteren toch al geholpen. Ze werkt duidelijk aan haar werkpunten en ook de zaken die ik met haar bespreek, probeert ze in te brengen. Wat ze nu laat zien ondanks die overschakeling naar nieuwe stokken is veelbelovend. Als verrassing komt het echter niet, want dit is waarvoor ze de afgelopen twee jaar zo hard voor gewerkt heeft. Loon naar werken heet dat en haar pogingen op 4m45 doen verraden dat er méér mogelijk is”, aldus Steven Taeleman, de trainer van Vekemans op Belgische bodem.

Debjani duikt solo onder acht minuten in Lyon

De internationale indoormeeting in Lyon heeft geen topprestaties opgeleverd voor onze landgenoten. De 3.000m met Michael Somers en Ismael Debjani was incidentrijk. In de eerste 50 meter kwam Debjani ten val. De Belgische recordhouder op de 1500m in openlucht staakte de strijd. 40 minuten na afloop van de wedstrijd liep hij solo naar 7’57″57. Die chrono had hem in de eigenlijke wedstrijd een derde stek opgeleverd. De zege ging naar de jonge Nederlander Tim Verbaandert met 7’56″22. Somers kwam niet in het stuk voor en moest vrede nemen met een negende stek in 8’05″19. Aaron Botterman was in de B-reeks van de 800m goed voor een derde stek en een bijhorende 1’50″54. Bij de vrouwen legde Vanessa Scaunet eveneens beslag op de derde stek, weliswaar in de snelste reeks. Scaunet klokte af na 2’06″87. Op de 60m horden knalde onze noorderbuur Liam van der Schaaf naar 7″72, exact de gevraagde chrono om naar het WK in zaal afgevaargdigd te worden.