Naast wedstrijden aan de andere kant van de plas was het vandaag ook uitkijken naar een reeks Belgen in onze buurlanden. Ben Broeders opende zijn indoorseizoen in het Franse Nevers. Broeders kwam gevaarlijk dicht in de buurt van de WK-limiet van 5m81, maar sloot zijn eerste wedstrijd van het jaar af met 5m68. Michael Somers verscheen in Luxemburg aan de start van een 3.000m. Na een mindere prestatie vorige week in Lyon bleef Somers amper 47 honderdsten boven de WK-limiet. 

Ben Broeders heeft zijn indoorcampagne op een méér dan verdienstelijke wijze geopend. De Belgische recordhouder was in het Franse Nevers goed voor een sprong over 5m68. De atleet van DCLA had op 5m58 drie pogingen nodig, maar daarna sprong onze landgenoot bevrijd. Op 5m81, de hoogte die vereist is om deel te nemen aan het WK indoor in Belgrado, kwam Broeders héél dicht in de buurt. Het lijkt een kwestie van tijd vooraleer de polsstokspringer raak schiet, zeker omdat met voorsprong zijn beste openingscompetitie ooit sprong. Onze noorderbuur Menno Vloon was goed voor de zege met een sprong over 5m86. Vloon is op die manier al zeker van zijn ticket naar Belgrado.

Michael Somers kwam in Luxemburg aan de bak na een mindere passage in Lyon vorige week. Somers beschikte duidelijk over een beter stel benen. Met dank aan luxehaas Pieter-Jan Hannes werd de wedstrijd geloodst naar de WK-limiet van 7’50″00. Somers beet héél nipt de tanden stuk op die chrono met 7’50″47, goed voor een verbetering van zijn PR met twee seconden. Zijn Nieuw-Zeelandse trainingsmakker Hamish Carson en de Luxemburger Charles Grethen doken wél onder de WK-limiet. Nog een trainingsmakker van Somers, Thomas Vanoppen, was op de Clemson Invite in de Verenigde Staten goed voor een stevig indoor-PR van 7’55″79. Vanoppen overweegt mogelijk nog een 3.000m later op het seizoen om een gooi te doen naar de WK-limiet. Hij moest namelijk veel tempowerk voor zijn rekening nemen op weg naar een PR.

Ook in het Franse Nantes kwamen een aantal Belgen in actie. Vanessa Scaunet legde beslag op de tweede stek in de 800m in een meer dan degelijke 2’04″71. Mirte Fannes gaf halfweg de wedstrijd op. Aaron Boterman liep naar de tweede stek in de B-reeks bij de mannen. Hij klokte af na 1’50″30. Camille Laus reisde rechtstreeks van haar stage in Tenerife naar de meeting in Nantes. Het leverde de Belgian Cheetah geen topchrono op, want ze moest vrede nemen met 53″71 op bijna een seconde van de Franse winnares Amandine Brossier.

Vanessa Scaunet – Foto: Jeroen De Meyer