Het Centre Sportif de Blocry doet morgen dienst als locatie voor het BK indoor. Gezien het stevige deelnemersveld belooft het veruit één van de meest hoogstaande BK’s in zaal van de afgelopen jaren te worden. Nafi Thiam is de grootste naam op de affiche, maar vooral de 3.000m bij de mannen, 400m bij de mannen en 60m bij de vrouwen springen in het oog. Wie maakt morgen kans op een WK-limiet op eigen bodem? U leest het hier. 

Morgen worden aan de andere kant van de taalgrens in Louvain-la-Neuve de Belgische indoortitels verdeeld. Voor een trosje Belgen wordt het BK in zaal één van de laatste kansen om een gooi te doen naar een eventuele WK-limiet. Wie een blik op de deelnemerslijst werpt, kan concluderen dat het BK indoor 2022 hoogstand wordt. De scherprechter van het BK volgt in het slotnummer, namelijk de 3.000m bij de mannen waarin maar liefst vier heren hun zinnen hebben gezet op de WK-limiet van 7’50″00.

Isaac KimeliSimon DebogniesIsmael Debjani en Michael Somers dromen stuk voor stuk van Belgrado. Debjani is al zeker op de 1500m, maar gaf eerder al aan de overstap naar het langere werk te willen maken. Kimeli is in het bezit van het snelste PR als tweede performer aller tijden in zaal (7’44″17), maar de zilveren medaillewinnaar op de het EK indoor van vorig jaar sukkelde de afgelopen maand wel met de hamstring. Somers en Debognies kwamen het afgelopen seizoen al het dichtst in de buurt van de limiet. In het geval van Somers zelfs tot op 47 honderdsten. Luxehaas van dienst is niemand minder dan Pieter Sisk. De 800m-specialist van DCLA moet het viertal na 2.000m afzetten in een tijd van om en bij 5’12. Mits een snelle laatste kilometer kan de tweede prestatie aller tijden van Kimeli zomaar sneuvelen. Hoe dan ook lijkt de top tien aller tijden aan onderhoudswerken toe na morgen.

Ook de 1500m bij de mannen kan een aardige wedstrijd worden met drie favorieten. Ruben Verheyden doet in het gezelschap van onder meer Louis Vandermessen en Tarik Moukrime een gooi naar de WK-limiet van 3’39″00. Dat trio wordt gegangmaakt door de Fransman Alexis Regent. De 800m bij de mannen belooft eveneens een race op het scherpst van de snee te worden. Belgisch recordhouder Eliott Crestan is al zeker van zijn ticket naar Belgrado. Aurele Vandeputte maakte indruk in de weinige wedstrijden die hij tot nu toe afwerkte. Hetzelfde kan gezegd worden over Vlaams kampioen Tibo De Smet. Ook voormalig meervoudig Belgisch kampioen Aaron Botterman lijkt naar een meer dan degelijk vormpeil toe te groeien.

Belgrado lonkt voor Carmoy en Broeders 

Thomas Carmoy – Foto: Lucien Lambotte

Geen hazen op de 400m bij de mannen, waar de al voor het WK geplaatste Julien Watrin dé uitgesproken favoriet is. Watrin krijgt in Louvain-la-Neuve het gezelschap van twee collega’s bij de Belgian Tornados, namelijk Jonathan Sacoor en Alexander Doom. Beide heren kwamen niet meer in actie sinds de Allianz Memorial Van Damme begin september. Sacoor kreeg af te rekenen met een klein blessure de afgelopen weken, maar is tijdig fit geraakt. Doom is na zijn opleiding bij Defensie nog niet 100%, maar zal zich niet zomaar gewonnen geven. De WK-limiet bedraagt 46″50. In de springnummers wordt het uitkijken naar twee heren die nog altijd mogen dromen van het WK, maar nog verre van zeker zijn. Thomas Carmoy heeft er alle belang bij om zijn PR van 2m28 te benaderen. Carmoy maakt op basis van de World Ranking kans op Belgrado. Ben Broeders heeft weinig aan de ranking, aangezien hij in elk geval eerst zijn BR in zaal met één centimeter moet verbeteren tot 5m81. De afgelopen twee wedstrijden kwam Broeders telkens nipt tekort op die hoogte. Kobe Vleminckx en Michael Obasuyi, respectievelijk de snelste Belgen van het moment op de 60m en 60m horden, passen allebei voor het BK door kleine blessures.

Brengt Bolingo Rosius in de verlegenheid?

Rani Rosius – Foto: Lucien Lambotte

Rani Rosius verzekerde zich afgelopen zondag van het WK indoor door op de ISTAF Indoor in Düsseldorf 7″30 te noteren. De atlete van AVT kan nu zonder druk naar het BK, maar neemt het in wel op tegen Elise Mehuys en Cynthia Bolingo. Mehuys benaderde de WK-limiet dit seizoen al tot op vijf honderdsten. Voor Bolingo wordt het haar eerste 60m sinds 2018. Het PR van de Belgische recordhoudster op de 400m bedraagt 7″40. Na haar sterke prestaties op de 100m vorig jaar, rijst de vraag of Bolingo Rosius mogelijk kan bedreigen in de strijd om de Belgische titel. Imke Vervaet lijkt op de 200m onaantastbaar. Vervaet kwam in het verleden al tot op twee honderdsten van het BR van Hanna Mariën (23″39). Kan de atlete van RCG morgen haar gram halen? Een PR op de 400m afgelopen weekend deed alvast het beste vermoeden.

Op de 400m zijn al twee Belgische atletes geplaatst voor het WK. De opdracht voor Naomi Van de Broeck is dus simpel: sneller lopen dan de 52″62 die Camille Laus vorige week in Gent liet optekenen. Laus verschijnt zelf niet aan de start van het BK. Net zoals Paulien Couckuyt, die door een hamstringblessure forfait geeft voor het indoorseizoen, tenzij er zich alsnog een mirakel voltrekt. Hanne Claes maakt haar terugkeer in competitie. De atlete van DCLA kwam voor het laatst in actie op de Olympische Spelen. Intussen maakte ze de overstap naar de groep van Carole Bam. De 800m belooft een duel te worden tussen de snelste Belgische vrouw van het moment, Vanessa ScaunetMirte Fannes en Camille Muls.

Onverwachte terugkeer van Smets

Op de hoge horden verschijnt dé allergrootste naam van het BK aan de start. Nafi Thiam neemt namelijk deel aan haar voorlopig enige indoorwedstrijd van het seizoen. Thiam neemt het op de 60m horden op tegen Anne Zagré, die al zeker is van Belgrado en Noor Vidts. Vidts bewees vorige week al in goede vorm te zijn en zal zich willen bewijzen in het bijzijn van de tweevoudige olympische kampioene. Thiam staat haar ticket naar het WK indoor op de vijfkamp overigens af aan Vidts. Tot slot ook nog een opvallende naam op de startlijst: Belgisch recordhoudster Fanny Smets maakt haar terugkeer. Smets hing haar spikes in de nasleep van de Olympische Spelen aan de haak, maar de beste landgenote ooit met de polsstok maakt dus een weliswaar vrijblijvende comeback.

Fanny Smets – Foto: Golazo