Zondag reisde het gros van de Belgische top af naar de Gentse Topsporthal voor het Belgisch kampioenschap indoor. Door het wegvallen van het WK indoor was er van limieten niet echt sprake. Uiteindelijk zou één landgenoot in theorie onder de limiet duiken, namelijk Michael Obasuyi op de 60m horden. In het polsstokspringen zorgde Fanny Smets voor een nieuw nationaal record, terwijl vooral op de sprintnummers de aller tijden ranglijst flink door elkaar werd geschud.

Het polsstokspringen zorgde al vroeg op de middag voor een eerste hoogtepunt aangezien zowel Fanny Smets als Lola Lepere het Belgisch record in hun categorie aanscherpten. Meer over hun prestatie kan u hier terugvinden.

Defrère verdringt Thiam naar plaats vier in de recordboeken

In het kogelstoten bij de vrouwen zorgde Elena Defrère voor een sterke prestatie. De atlete van VAC stootte haar kogel in de vierde poging maar liefst 14m20 ver. Daarmee verdringt ze Nafi Thiam naar de vierde plaats aller tijden bij de junioren en komt zij op positie drie terecht. De Belgische titel kreeg ze er logischerwijs ook bij. Hanne Maudens deed het eveneens goed met de kogel. Zij stootte met 13m99 exact vier centimeter verder dan haar twee weken oude PR waardoor ze het zilver in ontvangst mocht nemen.

Maudens en Campener heersen in de zandbak

Corentin Campener heeft een nieuwe Belgische titel op zijn naam geschreven in het verspringen. De atleet van Excelsior legde een heel regelmatig parcours af waarbij hij maar liefst vier keer net voorbij de 7m50 sprong. Met nog één poging te gaan was hij al zeker van de winst aangezien zijn grootste concurrent, Mathias Broothaerts, het met 7m36 moest stellen. In de laatste poging vloog Campener knap naar 7m79, vijf centimeter verder dan zijn twee jaar oude PR. 

Na een tweede plaats in het kogelstoten, ging Maudens op zoek naar een andere mooie prestatie in de verspringbak. De meerkampster zette meteen haar favorietenrol in de verf door in de eerste poging 6m21 ver te springen. Niemand van concurrentie had een antwoord klaar waardoor het goud naar Maudens ging. Imke Vervaet kwam nog het dichtst in de buurt met 6m05. Zij kreeg het zilver.

Hanne Maudens – Foto: Yngwie Vanhoucke

Muls met een solo, Vandeputte wint tweestrijd

Op de 800 meter bij de vrouwen maakte Camille Muls er een knappe solo van. Ze legde er meteen duchtig de pees op waardoor enkel Mirte Fannes nog in haar spoor volgde. Net na het ingaan van de laatste ronde moest ook Fannes haar meerdere erkennen in Muls waardoor zij enkel nog de strijd met de klok moest aangaan. De 800m-specialiste bleef stevig doortrekken en liet de klok stoppen na een mooie 2’05”80. 

In de 800m bij de mannen werd het zoals verwacht een duel tussen Aaron Botterman en Aurèle Vandeputte. Botterman had heel wat supporters laten afreizen naar de Topsporthal die voor een uitbundige sfeer zorgden. De atleten werden vooruit geschreeuwd bij hun passages in de bocht. Botterman nam na het uitvallen van de haas de leiding over, maar Vandeputte was nooit ver weg. Uiteindelijk was het laatstgenoemde die nog over de sterkste benen beschikte en Botterman voorbij ging in de laatste rechte lijn. Vandeputte haalde het in 1’49″26 tegenover de 1’49″46 van KAAG-atleet.

Foto: Maxime Delobel

Carmoy zorgt voor kers op de (verjaardags)taart

Thomas Carmoy had vandaag extra veel redenen om te vieren. De Europese kampioen bij de junioren mocht niet alleen twintig kaarsjes uitblazen, maar verlengde ook zijn titel in het hoogspringen. Carmoy begon op 2m04 aan zijn competitie en kende geen enkele foutpoging tot en met 2m25. Hij bleef zo steken op een knappe 2m23 en scherpt zo zijn PR aan met twee centimeter. Met deze nieuwe recordhoogte schuift Carmoy op naar de vierde plaats op de aller tijden ranglijst. Bram Ghuys kon lang meegaan met zijn jongere concurrent, maar zag na een sprong over 2m19 de lat telkens tegen de grond gaan.

Berings wint voorlopig laatste indoorrace op Belgische bodem, Obasuyi voor het eerst onder 7″70

De finale van de 60m horden werd gedomineerd door Eline Berings. Na een moeizame start bewees ze haar kracht door naar de winst te snellen in 8”10. Sarah Missinne legde beslag op de tweede plaats dankzij een tijd van 8”27. Ook Nafi Thiam liet zich opmerken. De koningin van de meerkamp deed het met 8”34 en een derde plaats voortreffelijk tussen de specialisten. Datzelfde kon helaas niet gezegd worden van Anne Zagré. Zagré verslikte zich in haar start en was achteraf niet te spreken over de snelheid waarmee de starter tewerk ging. De Belgische recordhoudster in open lucht kon de boel niet meer rechttrekken en werd vierde met 8”41.

De winst bij de mannen ging heel duidelijk naar Michael Obasuyi. De OEH-atleet liep vlot een nieuw persoonlijk record van 7”69 waardoor hij nu op de vierde plaats aller tijden belandt. Obasuyi had 7″70 als doel gesteld en was dan ook heel tevreden met zijn eerste duik onder die 7”70. Hij was de enige atleet die onder de limiet voor het WK indoor bleef op het BK en is de 11de Europeaan van het moment. 

Foto: Peter Wagemans

Luxehazen loodsten Vanderelst en Baeten naar snelle tijden op 1500 meter

Elise Vanderelst heeft haar favorietenrol met verve waargemaakt op de 1500 meter. Vanderelst kreeg 1000 meter lang het gezelschap van een haas die haar naar een sterke chrono moest leiden. Het duo verkoos meteen het hazenpad waardoor Lindsey De Grande in derde stelling een eenzame race moest afwerken. Vanderelst zat na 1000 meter nog perfect op schema richting het Belgische record (4’09″18), maar stond er vanaf dan wel alleen voor. De vice-Europese beloftekampioene verloor in de laatste ronde iets te veel terrein waardoor ze afklokte na 4’12″71. De Grande werd uiteindelijk tweede met 4’28″95 en bleef zo Zenobie Vangansbeke (4″32″76) voor.

Net als bij de vrouwen werd er ook bij de mannen voor een haas gezorgd. Isaac Kimeli nam deze rol op zich en nam Stijn Baeten op sleeptouw. Baeten volgde attent in het spoor van Kimeli en zou proberen beter te doen dan zijn PR (3’41″20) dat hij een week eerder noteerde. Baeten stond er in het slot van de wedstrijd echter ook alleen voor waardoor hij zijn tanden stuk beet op deze sterke chrono. Met 3’43″46 liet hij echter nog steeds een knappe tijd optekenen.

Mehuys dankzij kanontijd weer op gelijke tred met Rosius, Vleminckx eveneens sneller dan ooit

De reeksen van de 60 meter bij de vrouwen deden al vermoeden dat de finale wel eens een heruitgave zou worden van de spannende wedstrijd tijdens het Vlaams kampioenschap. Toen trok Rani Rosius aan het langste eind met 7″31. Toch was het Elise Mehuys die na de reeksen de favorietenrol overnam door naar 7″34 te snellen. De LYRA-atlete verstevigde haar favorietenstatus in de finale door als een raket uit de startblokken te knallen. Rosius was meteen op achtervolgen aangewezen, maar kreeg het gat maar niet gedicht. De klokt stopte na een pittige 7″32, maar werd nadien zelfs nog gecorrigeerd naar 7″31. Slechts twee atleten gingen ooit sneller. Rosius mag na goud op het Vlaams kampioenschap nu een zilveren BK-medaille in ontvangst nemen dankzij haar tijd van 7″37.

Kobe Vleminckx overtuigde in de reeksen van de 60 meter door met 6″76 veruit de snelste tijd te klokken. In de finale waren de ogen dan ook vooral gericht op de atleet van LYRA. Toch kreeg Vleminckx de titel niet cadeau. Gaylord Kuba Di-Vita maakte het de topfavoriet knap lastig, maar de vice-Europese beloftekampioen op de 200 meter gaf zich niet snel gewonnen. Vleminckx vocht verbeten en haalde het uiteindelijk in 6″71 tegenover 6″73 van Kuba Di-Vita. Met 6″71 prijkt de atleet zo op de zesde plaats op de ranglijst aller tijden.

Foto: Yngwie Vanhoucke

Hendrix slaagt net niet in duik onder 7’50

Robin Hendrix kon eigenlijk alleen maar verliezen op de 3.000 meter aangezien hij veruit de beste papieren kon voorleggen. Luxehaas van dienst was hier de Fransman en trainingsmakker van Hendrix, Hugo Hay. Hendrix had vooraf 7’50 als doel vooropgesteld en haspelde de rondes dan ook af aan een hoog tempo. De verzuring liep duidelijk hoog op in de laatste ronde maar Hendrix beet door en klokte af na 7’51″29, de zesde prestatie aller tijden.

Laus domineert dubbele baanronde, Doom wint sterk duel

Op de 400 meter bij de vrouwen was niemand opgewassen tegen Camille Laus. Laus nam meteen het heft in handen door de koppositie in te nemen. In het begin volgde Orphée Depuydt nog in haar spoor, maar na één ronde nam Laus afstand. Ze snelde naar 53″11 waardoor ze haar besttijd aanscherpt en zo ook haar tweede plaats op de ranglijst verstevigt.

Meer spanning was er bij de mannen op de dubbele baanronde. Daar was het Christian Iguacel die het kopwerk voor zijn rekening nam tot dat Alexander Doom in de laatste rechte lijn hem voorbij ging. Ook Asamti Badji had nog wat over in de laatste meters en ging eveneens voorbij Iguacel. Het goud ging zo naar Doom in 47″63. Het zilver was verrassend genoeg weggelegd voor Dylan Owusu die in de reeks ervoor naar 48″22 snelde, waardoor Badji het brons behaalde met 48″34.

Ferauge verstevigt tweede plaats op ranglijst aller tijden, Hofmans pakt titel én PR

Met Lucie Ferauge, Manon Depuydt en Imke Vervaet aan de start van de 200 meter, beloofde het een spannende finale te worden. Het was Depuydt die voor de snelste start tekende, maar bij het uitgaan van de laatste bocht stormde Ferauge sterk naar voren. De CABW-atlete leek het te gaan halen, tot Vervaet nog stevig kwam opzetten. De jongste van de drie haalde het uiteindelijk in 23″51 waardoor ze haar tweede plaats op de ranglijst aller tijden verstevigt. Vervaet strandde met 23″56 op een zucht van het goud, maar schuift wel knap op naar de derde plaats op de ranglijst. Ze verwijst Kim Gevaert zo naar de vierde plaats. Depuydt moest uiteindelijk vrede nemen met het brons, maar mag met 23″68 en een vijfde plaats op de ranglijst ook allerminst ontevreden zijn.

Bij de mannen werd de ranglijst niet door elkaar geschud op de baanronde. Toch mag de prestatie van Victor Hofmans gezien worden. De OLSE-atleet heerste op deze afstand en dook met 21″27 een tiende onder zijn PR.

Lucie Ferauge – Foto: Yngwie Vanhoucke

Ausloos troeft Art af in het polsstokspringen, Orcel zweeft naar evenaring PR in het hoogspringen

In het polsstokspringen kon Frederik Ausloos profiteren van zijn positie als underdog. Terwijl de druk vooral op de schouders van Arnaud Art lag, kon de DCLA-atleet onbevangen zijn competitie afwerken. Ausloos wipte zo knap over 5m30. Art slaagde niet in deze opzet. Bij zijn laatste poging had hij nochtans hoogte zat, maar met zijn borst tikte hij de lat tegen de grond. Art moest zo genoegen nemen met het zilver en 5m10 aangezien het goud naar Ausloos ging.

In het hoogspringen heeft Claire Orcel alle aandacht naar zich toegetrokken. De WK-finaliste kende een vlekkeloos parcours en evenaarde probleemloos haar indoorrecord van 1m90. Op 1m93 was het vet van de soep bij de rijzige atlete waardoor die hoogte er niet meer uitkwam. De Belgische titel mocht ze wel mee naar huis nemen.

De volledige uitslag kan u hier terugvinden.