Isaac Kimeli heeft de Speedrun van de Kerstcorrida in Meeuwen-Gruitrode op zijn naam geschreven. Kimeli haalde het na een prangend sprintje van onder meer Wesley De Kerpel, Oussama Lonneux, triatleet Jelle Geens en Michael Somers. Dinsdag sluit de atleet van OEH 2019 af in het Duitse Trier.

Isaac Kimeli was de grote topfavoriet op de Speedrun van de Kerstcorrida van AVT in Meeuwen-Gruitrode. De finalist van het WK in Doha op de 5.000m kreeg na het EK veldlopen in Lissabon echter af te rekenen met een stevige verkoudheid. Daardoor opteerde de voormalige vice-Europese kampioen in het veld voor een afwachtende tactiek. Voorin namen olympisch triatleet Jelle Geens, Wesley De Kerpel en Oussama Lonneux, de winnaar van 2017, in handen. Ook Tim Van de Velde was niet vies van wat kopwerk.

Oussama Lonneux – Foto: Jeroen De Meyer

Er ontstond een groepje van zeven, al hing Van de Velde eerder snel aan de rekker. Oriëntatieloper Yannick Michiels en Michael Somers vervolledigden het zestal, aangezien Van de Velde in de derde ronde definitief de kopgroep moest laten gaan. Niemand kon vervolgens voorin het verschil maken.

Het leek na een slordige vijf kilometer af te stevenen op een pittige sprint. Kimeli moest wel zijn turbo aanspreken om De Kerpel en Lonneux af te houden, zeker omdat hij zich bijna verslikte in de laatste scherpe bocht. Het trio finishte na 15’01, goed voor een gemiddelde van maar liefst 2’47 per kilometer op het bochtige parcours van 5,4 kilometer. Geens viel net naast het podium, absoluut geen schande dus voor de triatleet die vorig jaar in de top 15 van de World Series eindigde. In het spoor van Geens volgden Somers en Michiels op respectievelijk de vijfde en zesde stek. Somers was vorig jaar nog goed voor winst in Meeuwen-Gruitrode.

Wesley De Kerpel – Foto: Golazo

Van de Velde gaf uiteindelijk 17 seconden prijs op de leiders. Dieter Kersten vervolledigde in eigen provincie de top acht. Dinsdag sluit Kimeli zijn seizoen af op de Sylversterlauf in Trier. Midden januari vertrekt hij op hoogtestage naar Zuid-Afrika.

Positie Naam Eindtijd
1 Isaac Kimeli 15’01
2 Wesley De Kerpel 15’01
3 Oussama Lonneux 15’01
4 Jelle Geens 15’02
5 Michael Somers 15’05
6 Yannick Michiels 15’08
7 Tim Van de Velde 15’18
8 Dieter Kersten 15’30
9 Ali Hamdi 15’30
10 Dorian Fintolini 15’33