Morgen is het zover, want dan begint in het Poolse Torun het langverwachte EK indoor. De blijvende coronacrisis zorgt ervoor dat het EK onder strikte veiligheidsmaatregelen wordt georganiseerd. Dat hoeft de grootste Belgische delegatie ooit niet af te schrikken om hun beste beentje voor te zetten op Pools grondgebied. Hieronder wikken en wegen we de kansen van de Belgen op de loopnummers, waarin Elise Vanderelst, Eliott Crestan, Isaac Kimeli en de Belgian Tornados de grootste kanshebbers op eremetaal lijken. 

Donderdagavond start in het Poolse Torun het EK indoor. Het wordt meteen een kampioenschap voor de geschiedenisboeken, aangezien atletieknatie Polen een EK organiseert waarbij er van supporters geen sprake is. Dat laten de huidige coronamaatregelen in het land en in Europa in zijn geheel namelijk niet toe. Het wordt alvast een hels karwei om meer dan 700 atleten uit 47 landen gezond en wel tot in Torun te krijgen. De Belgische delegatie verloor maandag op de valreep nog twee namen, aangezien hordeloper Michael Obasuyi en Renée Eykens moesten passen respectievelijk door een spierscheur en een appendicitis. In totaal trekken daardoor 30 individuele atleten en de broers Kevin en Jonathan Borlée als Belgian Tornados naar Polen.

Sprint en horden: Kan Bolingo zich opnieuw overtreffen?

Op de 60m komen drie landgenoten in actie. Rani Rosius verschijnt voor het eerst als individuele atlete aan de start van een internationaal kampioenschap. De atlete van AVT moet gezien haar PR van 7″27 zeker kans maken om de volgende ronde te bereiken. Wil de tweede performer aller tijden in zaal op de 60m ook kans maken op de finale, dan zal Rosius in de halve finales toch haar PR stevig moeten aanscherpen, aangezien een handvol atletes deze winter al onder 7″20 dook. Bij de mannen maakt Kobe Vleminckx aanspraak op de halve finales dankzij een PR van 6″65, iets wat minder vanzelfsprekend lijkt bij Gaylord Kuba Di-Vita die één tiende langer doet over zijn 60m. Vleminckx kwam de afgelopen weken niet in actie nadat hij op de eerste micromeeting van de Vlaamse Atletiekliga een zware verrekking opliep. De sprinter van LYRA is naar eigen zeggen volledig hersteld en klaar om te knallen.

Eline Berings na afloop van het BK indoor – Foto: Quinten Lafort

Op de 60m met hindernissen komen met Anne Zagré en Eline Berings twee landgenotes in actie. Voor Berings wordt het haar vijfde en laatste EK in zaal. De hordeloopster van RCG was in 2009 goed voor de Europese titel in Turijn en is er na al die jaren nog altijd bij. Berings moet gezien haar seizoensbeste van 8″12 en een goede prestatie in de reeksen zeker kans maken op de halve finales. Hetzelfde kan gezegd worden over Zagré, die haar PR van 7″98 zal moeten evenaren, wil ze kans maken op een finaleplaats. Tien dames op de inschrijvingslijst doken eerder dit seizoen al onder acht seconden, met onze noorderbuur Nadine Visser helemaal bovenaan dankzij dat stevig NR van 7″81.

Cynthia Bolingo – Foto: Golazo

Op de 400m is er zowel bij de vrouwen als mannen sprake van een trio. Cynthia Bolingo lijkt gezien haar EK-verleden de grootste kans te hebben op een mogelijke finaleplaats. De Belgische recordhoudster in zaal zal daarvoor wel net zoals twee jaar geleden in Glasgow nog sneller moeten gaan dan de afgelopen weken, zeker omdat het niveau op de Europese 400m nog een stuk hoger ligt dankzij de dominantie van de Nederlandse dames Femke Bol en Lieke KlaverCamille Laus en Hanne Maudens moeten mits een sterke prestatie in de reeksen kans maken op een plaatsje in de halve finales. Voor Maudens wordt het haar eerste kampioenschap sinds ze in september een punt zette achter haar bestaan als meerkampster.

Christian Iguacel en Alexander Doom op de IFAM Indoor – Foto: Quinten Lafort

Ook bij de mannen is die Nederlandse dominantie voelbaar aangezien Liemarvin Bonevacia de Europese ranglijst aanvoert. Voor Alexander Doom en Christian Iguacel, die voor het eerst individueel aan de start van een seniorenkampioenschap verschijnen, wordt het zaak om te knokken voor een plaats in de halve finales. Dylan Borlée kon ondanks een uitmuntende trainingsperiode nog geen topprestatie neerzetten, al gaat de vorm van de tweede van het EK indoor in 2015 wel in stijgende lijn. Ook hij mag in eerste instantie de halve finale ambiëren, maar als hij in het kampioenschap kan groeien, dan zit er mogelijk méér in.

Halve fond: Vanderelst snelste performer, Crestan medaillekandidaat?

De 800m bij de vrouwen verloor maandag met Renée Eykens een belangrijke naam. Daardoor wordt het uitkijken naar Mirte Fannes en Vanessa Scaunet, die gezien hun PR’s vooral moeten mikken op de de halve finales. Bij de mannen krijgen we met Eliott Crestan een man voor de finale aan de start. Dankzij het sterk eindschot van de Belgische recordhouder behoort de belofte ook tot de outsiders voor een medaille, zeker aangezien de Brit Elliot Giles niet van de partij is in Torun. Nochtans snelde Giles enkele weken geleden naar de tweede snelste 800m ooit op de piste in Polen. Aurèle Vandeputte verschijnt ook aan de start op de 800m. De atleet van HAC werd opgevist en lijkt dus vooral in de reeksen te gaan strijden om een mogelijke plaats in de halve finales.

Elise Vanderelst – Foto: Golazo

Elise Vanderelst is op papier dé medaillekandidate voor ons land op de loopnummers. Vanderelst is namelijk de snelste atlete op de inschrijvingslijst van de 1500m. Zelf wil de atlete in eerste instantie de finale halen, maar dat lijkt gezien haar stevig BR in Liévin vanzelfsprekend. Lindsey De Grande komt tien jaar na haar laatste deelname aan een EK opnieuw aan de start. Voor De Grande is een deelname aan het EK al een onverhoopt succes. De vraag is vooral of de atlete van OEH haar seizoensbeste van 4’15″44 kan aanscherpen indien ze in een reeks belandt waar het geen tactisch steekspel wordt. Bij de mannen wordt het gewoonweg een loterij voor het Belgische trio, aangezien er in totaal meer dan 50 atleten van start gaan. Oussama LonneuxStijn Baeten en Michael Somers zullen dus zowel over stel wonderbenen moeten beschikken als in de juiste reeks belanden om kans te maken op een felbegeerde finaleplaats.

Fond: Kimeli en Hendrix mikken op finaleplaats, wat met Heymans?

En dan is er nog die 3.000m waarin Isaac KimeliRobin Hendrix en seizoensrevelatie John Heymans aantreden. Kimeli en Hendrix hebben hun zinnen op de finale gezet, waarin veel kan gebeuren. Zeker als je weet dat rechtstreekse concurrenten van het duo vorige week nog een 5.000m gingen lopen in Zuid-Frankrijk. Heymans kende al droomweken met een onverhoopte EK-limiet en Belgische veldlooptitel afgelopen zondag en kan in Torun vooral ervaring opdoen met het oog op de toekomst, die volgens zijn conculega’s van eigen bodem heel helder oogt.

Aflossingen: Tornados op weg naar eremetaal?

De Belgian Tornados waren in het verleden al goed voor twee gouden plakken op de 4x400m. Twee jaar geleden rekenden de drie broers Borlée en Julien Watrin af met de Spanjaarden in Glasgow. Dit jaar lijkt de strijd harder dan ooit te worden, met de Poolse wereldrecordhouders en de ijzersterke Nederlanders aan de start. Kevin en Jonathan Borlée zullen hun ervaring dus zeker kunnen gebruiken in de rechtstreekse finale zondagavond. Dylan Borlée, Alexander Doom en Christian Iguacel moeten de Tornados aan een medaille helpen. Iguacel lijkt op papier de reserve te gaan worden.

De Belgian Tornados op het vorige EK indoor – Foto: Erik Van Leeuwen

Het tijdschema van het EK kan u hier raadplegen.